Afşin’in tarihi hakkında çeşitli araştırmalar yapan Mustafa Köş, Osmanlı Padişahlarından Sultan Abdulaziz tarafından Eshab-ı Kehf Külliyesi’ne gönderdiği fermanla külliyeye cüzhan görevlendirdiğini, bu fermanın Eshab-ı kehf’in Afşin’de olduğuna dair açık bir belge ve kanıt olduğunu söyledi.
 
 Osmanlı Padişahlarından Sultan Abdulaziz, Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’ne bir ferman göndererek, külliyeye cüz okuma görevlisi yani cüzham görevlendirdiği ortaya çıktı. . Sultan Abdulaziz tarafından, Mehmet oğlu İsmail adına gönderilen ferman, Eshab-ı Kehf’in Afşin’de olduğu yönündeki delilleri daha da güçlendirdi.
 
Konu hakkında açıklama yapan Tarih araştırmacısı Mustafa Köş, “Osmanlı padişahlarından Sultan Abdulaziz  Afşin Eshab-ı Kehf Medresesine Cüzhan yani Müdderis atamıştır. O zamanın Müdderistleri şimdinin doçent ve profesörleridir. İlçemiz Afşin’de bulunan Eshab-ı Kehf 1200 yıllarında Selçuklu Sultanlarından Alâeddin Keykubat  tarafından resmen ilan ve kabul edilerek Afşin Eshab-ı Kehf mağarasına bu külliye inşa edilmiştir. Daha sonra Dulkadiroğullarından Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından Eshab-ı Kehf külliyesine ağır olmasın diye Ateş tuğladan medrese yapılarak buraya müdderistler atanmıştır. Osmanlı padişahlarından Sultan Abdulaziz tarafından, Eshab-ı Kehf Mağarası ve Külliyesi'nde cüzhanlık görevi verilmek üzere Mehmet oğlu İsmail adına gönderilen ferman, Eshab-ı Kehf'in Afşin'de olduğu yönündeki delilleri daha da güçlendirdi. Sultan Abdulaziz'in tuğrasını taşıyan berat, tarihi bir vesika olarak Mehmet oğlu İsmail'in torunları tarafından hala saklanıyor. İlçemiz Aşağı Cami Emekli İmamlarından Hasan Polat bu belgelerin tüm asılları durmaktadır. Eshab-ı Kehf Mağarası ve Külliyesi'nde, Kur'an-ı Kerim okuyan Es Seyyid Mehmet oğlu Mehmet'in ölümünün ardından, bu görevin yapılan imtihan neticesinde Mehmet oğlu İsmail'e verildiğini belirten padişah fermanı, torunları Sehernaz Hacıismailoglu,   tarafından hala saklanmaktadır. Mimar Sinan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer İşbilir tarafından tercüme edilen ve Sultan Abdulaziz'in tuğrasını taşıyan fermanda, Eshab-ı Kehf cümlesine vurgu yapılırken, külliyede Kur'an-ı Kerim okuma görevinin imtihan ile ehil kişilere verildiği açık bir dille belirtiliyor.” dedi.
Editör: Haber Merkezi