Ülkelerindeki olaylar nedeniyle sığındıkları Türkiye'de, kendileri için hazırlanan konteyner ve çadır kentlerde kalan Suriyeliler, yeni yıla hüzünlü ancak umutla "merhaba" dedi.
İç karışıklık nedeniyle yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, Türkiye'nin uzattığı "dost eli" sayesinde yaşama tutunmaya çalışıyor. Sığınmacılar, kendileri için hazırlanan sınır illerinde kurulan konteyner kent ve çadır kentlerde, ülkelerine dönmenin hayaliyle yaşıyor.
Gaziantep'in Nizip ilçesindeki çadır kentte kalan Suriyeliler, yeni yıla buruk girdi. Yılbaşı gecesinde çadırların etrafına yaktıkları ateşle ısınan Suriyeliler, tek isteklerinin ülkelerine barış ve huzur gelmesi olduğunu ifade etti.
-Acıları da hayalleri de bir-
Kahramanmaraş'taki çadır kentte barınan Suriyeliler ise yeni yıla ülkelerindeki olaylar nedeniyle buruk girdi. Yeni yıl öncesi aileleriyle birlikte çadırlarına çekilen sığınmacılar, bir gün ülkelerine dönerek barış içerisinde yaşayacaklarına inanıyor.
Adıyaman'daki Konaklama Tesisleri'nde kalan sığınmacılardan Yahya Mahzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılının kendileri için çok hüzünlü geçtiğini ancak yeni yılda ülkelerine dönmenin hayalini kurduklarını söyledi.
Türkiye'nin yaptıklarını hiç unutmayacaklarını dile getiren Mahzun, yardım ve destekleri dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çadır kentteki yetkililere teşekkür etti.
Ahmed Ahmed ise 2013 yılı için tek bir şey düşündüklerini belirterek, "Tek hayalimiz ülkemize dönmek. Burada gerçekten bize çok iyi bakıyorlar. Ülkemizde görmediğimiz rahatlığı burada görüyoruz. Başta Başbakan olmak üzere herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
-Konteyner kent-
Kilis'teki konteyner kentte kalan Suriyeliler ise yeni yıla ülkelerindeki savaşın bitmesi için dua ederek girdi.
Suriyeli Adil Dirbaz, yeni yılda tek ümitlerinin Esed'in gitmesi olduğunu ifade ederek, Esed gittiğinde ülkelerine dönebileceklerini vurguladı.
Türkiye'den memnun olduklarını ifade eden Dirbaz, "Hiçbir sıkıntımız yok. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk hükümetinden Allah razı olsun. Yeni yılda tek ümidimiz Esed'in gitmesi. Esed ne zaman giderse biz de ülkemize döneriz. Bir çocuğum Suriye'de Esed'e karşı savaşıyor. İnşallah Suriye'deki olaylar bir an önce son bulur" şeklinde konuştu.
Suriyeli Faysal Al Yasin ise 10 çocuğundan 2'sinin Esed'e karşı savaştığını belirterek, "Esed'in gitmesini dört gözle bekliyoruz, Yeni yılda inşallah Esed gider. Biz de evimize gideriz. Çocuklarımla ülkemde yaşamak istiyorum. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk hükümetine teşekkür ederiz" diye konuştu.
-"Türkiye hem anamız hem babamız hem evimiz oldu"-
Suriyeli Ahmet Esef de 6 aydan bu yana Türkiye'de yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Şu anda 2 çocuğum Esed'e karşı savaşıyor. Esed'in askerleri beni yakaladılar. Hapis yattım. Beni bırakmadılar. Para aldıktan sonra serbest bıraktılar. Şu anda hiçbir sıkıntımız yok. Bütün Türkiye'den Allah razı olsun. Esed, Suriye'de halkı aç bırakmak için fırınları bombalamaya devam ediyor. Ne kadar hastane varsa hepsini vuruyor. Yeni yılda Esed'in gitmesini bekliyoruz. Yeni yılda Allah'tan tek isteğimiz vatanımıza dönmek. Türkiye hem anamız oldu hem babamız oldu hem de evimiz oldu. Herkesten Allah razı oldu. Türk hükümeti bütün ihtiyacımızı karşıladı."
Editör: Haber Merkezi