Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Akpınar, Hulusi Efendi Vakfı'nca Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Somuncu Baba ve Hulusi Efendi" konulu panelde, gönül dostlarının hayatları incelendiği zaman onların aktif iyiler ve iyiliklerini çoğaltan kimseler tanımına uyduğunun görüleceğini söyledi.
Kur'an'ın İslama uyanları hayra çağırdığını hatırlatan Akpınar, şunları kaydetti:
"İnsanlar Kur'an-ı Kerim'in emirlerini hayatlarına tatbik etseydi dünyamız yaşadığımız problemler içinde kıvranmazdı. Hayra çağırmak için hayır adamı olmak, iyiliklere çağırmak için iyi olmak, kötülüklere dur diyebilmek için kötülüklerden uzak durmak gerekiyor. Gönül adamları, hayır sırları açanlar açtıkları sırlarda yüzlerce insanı ardından sürükleyenler ve o ilahi sevaplara kavuşmaları sağlayanlardır. Allah dostlarını anlamak için bireylerin onların yaşamlarını hayatlarına tatbik etmesi gerekiyor. Onlar kimseye gönül koymadan davalarına, inandıkları değere baş koyan gönül adamlarıdır. Kur'an-ı Kerim'de geçen
'sadıklara beraber olunuz' ifadesindeki sadık, önce yaratıcıya çevresindekilere karşı dürüst olan kimselerdir. Onlarla beraber olmak için onlar gibi olmak, onları sevmek ve onlara sevdalanmak gerekir."
Hayatının her alanına güzellikleri yansımış gönül sultanlarından birinin de
"Hulusi Efendi" olduğunu dile getiren Akpınar, "Hulusi Efendi'nin düsturu Kur'an'dı. Allah'a kul olmak istikamette kalmak olarak gören bir gönül adamıdır. Onun mesajları sadece söylemden ibaret değildir, o ibadeti de şiarları arasına koymuş bir gönül sultanıdır" dedi.
-"İstanbul'un fethinin gizli mimarı Somuncu Baba'ydı"-
Tarihçi Resul Kesenceli de, konuşmasında "İstanbul'un fethinin gizli mimarı Somuncu Baba'ydı" dedi.
Somuncu Baba'nın yetiştirdiği Hacı Bayram-ı Veli başta olmak üzere talebelerinin Osmanlı coğrafyasını manevi olarak etkilediğini belirten Kesenceli,
"Somuncu Baba yetiştirdiği talebeleriyle birlikte insanları iyiliğe sevk etmişlerdi. Aynı zamanda devlet yöneticileriyle de çok yakın ilişkide olan bu kişiler, idarecilerin de maneviyatla hareket etmesini sağlamışlardı" ifadelerini kullandı.
Hulusi Efendi'nin askerliğini Kahramanmaraş'ta yaptığını anımsatan Kesenceli, kentte yaptığı ve sıkça ziyaret ederek çok sayıda gönül dostunun bulunduğunu ve Kahramanmaraş'a ayrı bir sevgisinin bulunduğunu ifade etti.
Hulusi Efendi'yi Kahramanmaraş'ta gönülden seven binlerce kişinin bulunduğunu anlatan Kesenceli, "Hulusi Efendi'nin bu şehirde çok güzel hatıraları olmuştu. Onun ibret dolu örnek alınacak yaşamının bazı hatıraları burada izler bırakmış, onun duasıyla Kahramanmaraş ayrı bir güzellik kazanmıştır" şeklinde konuştu.
Panelin ardından Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından panelistlere programa katılan Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Müftüsü Muhammet Gevher, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Fatih Erkoç'a günün anısına plaket verdi.
Programın sonunda panele katılanlara Somuncu Baba Sebil Ekmeği dağıtıldı.
Editör: Haber Merkezi