Emiroğlu, Kahramanmaraş Valiliği'nde düzenlenen "2012 yılı 8. Bölge İstişare ve Değerlendirme" toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de sanayi envanterlerinde farklılıklar olduğunu bu nedenle proje ürütmekte zorlandıkları ifade etti.
Bazı işletmelerin aldıkları makineleri bir yılda sadece 2 ay kullandığını aktaran Emiroğlu, "Satın alınan makine 10 ay boş duruyor. Bu kadar süre boş duran bu makineyle ilgili bizim bilgimiz de yok. Bu konuyla ilgili bir sürü proje üretebiliriz. Kalan 10 ay için biz bu makineleri farklı işlerde kullanabiliriz. Başka firmalara kiralayabiliriz. Sanayicimiz yılda 2 ay kullanacağı bir makine için çok ciddi yatırımlar yapabiliyor" dedi.
Devletin ve milletin parasının isabetli şekilde kullanılması gerektiğine değinen Emiroğlu, bir ülke için sanayi envanterinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Ülkemizde sanayi işletmelerinin kayıtlarında farklılıklar olduğunu görüyoruz. Şu an bizim kayıtlarımızda 104 bin tane sanayi işletmesi var. Bu kayıtların 77 bini aktif. Sanayi işletmesi olarak biz bir kayıt tutuyoruz. Bunun yanında Maliye Bakanlığı'nda da bir kayıt tutuluyor. Sanayicilerimizin gelir beyannamesi verirken kendi beyanlarına göre tutulan bir kayıt. Orada bir rakam var. Ama o kayıtlar zaman zaman bir birbiriyle örtüşmüyor. Dolayısıyla örtüşmeyen bilgi ve verilere göre stratejik bir politika üretmek mümkün değil."
"Örneğin Çorum'da sarraf 'ben sanayiciyim' diye beyanda bulunmuş ve maliye kayıtlarına sarraflar sanayici olarak kaydedilmiş" diyen Emiroğlu, "Simit fırını 'sanayiciyim' diye kayıt edilmiş. Devletin kayıtlarına baktığımızda farklı bir coğrafya çıkıyor. Bakıyorsunuz inşaat sektöründe ciro ciddi bir şekilde kabarık. Ama telekomünikasyon sektöründe ciddi bir düşüş var. Onun için sanayi verilerini daha sağlıklı hale getirmeyi amaçlıyoruz. Böylece bu verileri politika üreten kamu kurum ve kuruluşlarına, bu noktada bu bilgilerden faydalanacak üniversitelerimize, sivil toplum örgütlerine sunmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Zabun ise bir ülkenin zenginleşmesinde sanayinin çok büyük rolünün bulunduğunu ifade etti. Zabun, doğru ve düzenli hazırlanan sanayi verilerinin geleceğe yönelik yapılacak yatırımlara ışık tutacağını söyledi.
Editör: Haber Merkezi