Elbistan ilçesinde polis, kendilerini polis ve savcı olarak tanıtıp telefonla aradıkları esnaftan ‘hesabın terör örgütünün eline geçmiş’ diyerek 32 bin lira para isteyen dolandırıcıları yakalamak için adeta seferber oldu. Telefondaki konuşmayı anbean takip eden polisler, dolandırıcıları yakalayabilmek için Cuma Türkan’ın eşi rolünü oynaması için bayan sivil polis memuru bile kullandı. 3,5 saat sonunda pes eden dolandırıcılar da amaçlarına ulaşamadı.
Komşusuna ‘Polisi Ara Dolandırılıyorum’ Notu Yazdı
Çeşitli bahanelerle aradıkları vatandaşlardan para koparmaya çalışan dolandırıcıların son hedefi Elbistan’da Doktor Hasanbey Caddesi üzerinde boya ve hırdavat malzemesi satışı yapan 32 yaşındaki Cuma Türkan isimli esnaf oldu. Sabah erken saatlerde iş yerini açan Türkan’ın cep telefonu çaldı. Tanımadığı numaranın çağrısına cevap veren Türkan’ı arayan şahıs kendisini başkomiser olarak tanıttı. Sahte başkomiser, Türkan’a hesabının terör örgütlerinin eline geçtiğini ve bu şahısları yakalamak için kendi vereceği başka bir hesaba para yatırmasını istedi. Dolandırılmak istediğini anlayan Türkan ise, soğukkanlılığını bozmadı. İnanmış rolü oynayan Türkan, caddenin karşısındaki iş yeri komşusunun yanına gitti. Komşusu Murat Yaşar’a, boş bir kağıda ‘polisi ara dolandırılıyorum’ yazan Türkan’ın bu talebini değerlendiren komşu Murat Yaşar hemen 155 Polis İmdat hattını arayarak durumu anlattı.

Eşi Rolünü Bayan Polis Oynadı
Asıl operasyon ise bu dakikadan sonra başladı. Türkan, dolandırıcıların talebi doğrultusunda bankaya gitti. Telefonu kapatmayan dolandırıcılara hesabında para olmamasına rağmen ancak 15 bin lira çekebildiğini söyledi. Dolandırıcılar ise, ilk olarak parayı kendilerinin daha sonra belirleyeceği bir yere bırakmasını istedi. Paranın çekildiğinden emin olan dolandırıcılar, Türkan’a iş yerine gitmesini ve eşini de oraya getirmesini istedi. Bu talep üzerine Türkan’ı anbean takip eden polisler devreye girdi. Elbistan İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan sivil bayan polis memuru Türkan’ın eşi rolünü oynaması için işyerine getirildi.

Sahte Polis, Görevi Sahte Savcıya Devretti
Yaklaşık 2 saat sonra dolandırıcılardan kendisini polis olarak tanıtan şahıs, ilk kararından vazgeçerek parayı PTT hesabına yatırmasını söyledi ve Türkan’ın iş yerinden ayrılmasını istedi. Türkan’ın ‘PTT’ye geldim’ cevabının ardından dolandırıcılar planlarını uygulamaya soktu.
Mağdur vatandaş Cuma Türkan’ın iş yerinin telefonunu arayan dolandırıcılar, burada eşi zannettikleri bayan polisle Türkan’ı konferans görüşme ile aynı anda konuşturdu. Polis olduğunu söyleyen dolandırıcı, kendinden emin bir şekilde operasyon için ayrılacağını ve konuyu yanındaki savcının takip edeceğini söyleyerek konuşmayı bıraktı. Daha sonra devreye sahte savcı girdi. Sahte savcı, Türkan’a parayı vereceği bir PTT hesabına yatırmasını istedi. Bu sırada polis de PTT şubesine girerek görevliyi uyardı.
Türkan, dolandırıcıların `Parayı PTT’deki ATM’den havale et` isteğini uzakta olduğu gerekçesi ile yarım saat sonra yapabileceğini söyledi. Bu cevabı beklemeyen sahte savcı ise, hiçbir şey söylemeden telefonu kapattı ve bir daha da aramadı. Dolandırıcıları yakalamak için verilen tüm emekler de boşa çıkmış oldu.
3,5 saat boyunca aralıksız olarak dolandırıcılarla soğukkanlı bir şekilde konuşan ve her dediklerini harfiyen yerine getiren Cuma Türkan, daha sonra emniyete giderek olayla ilgili ifade verdi. Başından geçenleri anlatan Türkan, ilk arandığında dolandırılmak istendiğini anladığını ve dolandırıcıları yakalatmak için inanmış rolü yaptığını söyledi.
Hesabında para olmamasına rağmen parayı çekmiş gibi yaptığını belirten Türkan, “Beni arayan şahıs ‘Başkomiserim’ dedi. Daha sonra savcı olduğunu söyleyen biri konuştu. Hemen iş yeri komşumun yanına gittim ve polisi aramasını istedim. Eşimi işyerime getirmemi istediler. İş yerimin telefonunu bile biliyorlardı. Telekonferansla eşim sandıkları polisle beni aynı anda konuşturdular. Önce parayı bir yere bırak dediler. Sonra karar değiştirdiler, PTT’ye yatır dediler. 3,5 saat konuştuk ama sonunda parayı alamayacaklarını anladılar herhalde telefonu kapattılar. Bir daha da aramadılar. Tüm vatandaşlardan bu tuzağa düşmemek için dikkatli olmalarını istiyorum” diye konuştu.
Polis ekipleri ise, cep telefonu numarasından yola çıkarak dolandırıcıların kimliğini belirlemek için çalışma başlattı.
Editör: Haber Merkezi