Öztunç, Enerji Bakanı Dönmez'e A Termik Santralini Sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa ve Çevreden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Afşin-Elbistan A Termik Santralinin aldığı "Geçici faaliyet belgesi" ile filtresiz bir şekilde yeniden açılarak çalışmaya başlamasını TBMM gündemine taşıdı.

Öztunç, Enerji Bakanı Dönmez'e A Termik Santralini Sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa ve Çevreden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Afşin-Elbistan A Termik Santralinin aldığı "Geçici faaliyet belgesi" ile filtresiz bir şekilde yeniden açılarak çalışmaya başlamasını TBMM gündemine taşıdı.

Sinan Doruk
Sinan Doruk
19 Ağustos 2020 Çarşamba 12:20
760 Okunma
Öztunç, Enerji Bakanı Dönmez'e A Termik Santralini Sordu

Hafta içerisinde yaptığı açıklamada şirket veya hükümet yetkililerinden gerekli adımların gelmemesi durumunda eylem hazırlığında olduğunu duyuran Ali Öztunç, şimdi de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
Öztunç önergesinde santralin filtre takılmadan neden faaliyete alındığı, filtrenin ne zaman takılacağı, baca gaz emisyon ölçümünün yapılıp yapılmadığı bilgisi ve eğer yapıldıysa elde edilen değerlerin ne durumda olduğu, tarım alanları üzerine yağan küller sonucu toprak ve yer altı sularına geçen ağır metallerin yarattığı etkiye ilişkin çalışmaların yapılıp yapılmadığı ve eğer yapıldıysa ölçüm değerlerinin ne durumda olduğu ve ayrıca A-B Termik Santrallerinin doğa ve çevrede yarattığı tahribat ortadayken, 3. bir termik santralin 255 hektarlık tarım arazisi üzerine yapımına neden ihtiyaç duyulduğu bilgisini sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin çevre ve hava kirliliğine yol açmaya devam ettiğini belirterek, "Bu duruma dur demek için büyük bir eylem yapacağız" dedi. 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa ve Çevre Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, konuyla ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında, Temiz Hava Hakkı Platformu'nun yayımladığı 'Raporu' hatırlattı. 
Söz konusu raporda Kahramanmaraş'ın, Türkiye'nin havası en kirli şehirler arasında 5.sırada yer aldığını kaydeden Öztunç, "Afşin Elbistan Termik santrali zehir saçmaya devam ediyor. 2020 yılı Hava Kirliliği raporunda Kahramanmaraş Türkiye'nin havası kirli şehirleri sıralamasında 5. sırada yer aldı. Kahramanmaraş'ta havayı kirleten en önemli yer ise bu santral. Benim ve çevreci dostların mücadelesi sonrasında santral kapanmıştı. Ancak 6 aylık sürenin sonunda AKP tarafından yeniden açıldı. Şu sıralar santral, kirliliğe, zehir ve kül saçmaya devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Kahramanmaraş'ta büyük eylemler yapmaya hazırlanıyoruz. Bu mücadelede tüm hemşerilerimin desteğini bekliyorum" ifadelerini kullandı.
Öztunç'un, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
"Belirlenen sürede baca filtreleri zorunluluğunu yerine getirmediği ve gerekli çevre yatırımlarını yapmadığı gerekçesiyle Ocak ayında mühürlenen Afşin-Elbistan A Termik Santrali aldığı "Geçici faaliyet belgesi" ile filtresiz bir şekilde yeniden açılarak çalışmaya devam etmektedir.
Buna istinaden;
Yeniden faaliyete geçirilen Afşin Elbistan A Termik Santralinin baca filtreleri takılmış mıdır? Takılmamışsa filtre takılmadığından dolayı kapatılan santral neden tekrar faaliyete geçirilmiştir? Santralin baca filtreleri ne zaman takılacaktır?
Yeniden açılan santralin baca gaz emisyon ölçümü yapılmakta mıdır? Bu ölçümler ne kadar sıklıkta yapılmaktadır? Yapılan emisyon ölçümlerinde elde edilen değerler nedir? 
Bakanlık olarak, bu santralin baca gazı salınımının yol açtığı çevresel etki ile ilgili denetimleri yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise elde edilen veriler nelerdir? Tarım alanları üzerine yağan küllerden toprak ve yeraltı sularına geçen ağır metallerin tarım arazileri ve yeraltı suları üzerinde yarattığı etkiye ilişkin ölçüm değerleri nedir?
A ve B Termik Santrallerinin doğa ve çevrede yarattığı tahribat göz önüne alındığında, 255 hektarlık tarım alanının üzerine yapılması düşünülen üçüncü bir termik santralin (C Termik Santrali) yapımına neden ihtiyaç duyulmuştur?"

Son Güncelleme: 20.08.2020 14:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner457

banner372

banner432

banner464

banner373