Afşin Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan sağlık memurları ‘Verem Haftası’ nedeniyle seminer düzenledi.
Afşin Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Dr. Mehmet Ali Karatutlu, Hemşireler Fatma Sert, Şerife Solak, Turgay Ciner Endüstri Meslek Lisesi’nde eğitim gören öğrencilere verem anlatıldı.
Turgay Ciner Endüstri Meslek Lisesi Toplantı Salonunda düzenlenen seminerde konuşma yapan Hemşire Şerife Solak, kayıtlara göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 18 bin kişi verem hastalığına yakalandığını belirterek, “Türkiye'de 10-15 milyon nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında verem mikrobu olduğu tahmin edilmektedir. Gelişmiş ülkelere göre, verem hastalığına yakalanma oranı hala çok yüksektir.” dedi. 
Veremin insanlara nasıl geçtiğini anlatan hemşire Şerife Solak, “Hastaların aksırma, öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile hastalık bulaşır. Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir. Verem hastalığı kalıtsal bir hastalık değildir. Verem mikrobu vücuda girdikten sonra yıllarca hastalık yapmadan akciğerlerde bekleyebilir. Vücudunda verem mikrobu taşıyanların yaklaşık % 5-10’u daha sonraki yıllarda  verem hastası olabilir. Verem teşhisinde en önemli yöntemdir. Verem şüphesi olanlarda mutlaka yapılmalıdır. Balgamında mikrop görülen hastalar bulaştırıcıdır. Verem hastalığı düzenli ilaç kullanmakla 6-9 ayda tamamen iyileşir. İlaçlarını düzenli kullanan hastalar başkalarına hastalık bulaştırmaz. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar Verem Savaş Dispanserlerinden ücretsiz olarak verilir. Verem ilaçları imkan bulunan yerlerde her gün sağlık personelinin gözetimi altında içilir. Bu sayede tedaviye uyum sağlanır. Yetersiz tedavi görürse, hastalığı ilaçlara karşı direnç kazanır ve daha sonra tedavi olma şansı kaybolabilir. Tedaviyi reddeden bir hasta için ölüm kaçınılmazdır.” şeklinde konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi