Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış ile birlikte Afşin-Elbistan bölgesinde termik santraller ve kömür işletmesinde incelemede bulundu.
 
Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ni ziyaret eden Benli ve Alış, B Termik Santrali İşletme Müdürü Mustafa Has, Afşin-Elbistan Linyitleri Kömür İşletmesi Müdürü Ahmet Yaldız, Çöllolar Kömür İşletmesi Müdürü Şeref Göksu’dan brifing aldı.
 
EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, burada gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:  "Afşin-Elbistan A Termik Santralinin özelleşmesinden sonra işçilerimiz özel sektörle beraber çalışmaya devam edecekler. Eğer çalışmazlarsa yine EÜAŞ'ın işçileridir. Zaten işletme hakkı belli" dedi.
 
Alış, "B Termik Santralinin işletme hakkı devredilmesi konusunda yabancı firmalar ilgi gösteriyor. B Termik Santrali ile Katar'dan bir firma yakından ilgileniyor. Böyle bir şey söz konusu olursa, B Termik santralinin işletme hakkı devredilecek ve hiçbir şeye karışılmayacak. EÜAŞ ve Katar'ın ortak olduğu yerli şirketle işletilebilir. Ayrıca yeni santrallerin yapımı için 6-7 senelik bir termin var. C Santrali yapımı hemen başlayacak, sonrasında diğer üniteler yapılacak. Afşin-Elbistan bölgesine yaklaşık olarak 10-12 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bu bilgiler Katar basınında da yer aldı. Bu yatırım gerçekleşirse Türkiye'nin bir seferde göreceği en büyük yatırımlardan biri olacak" dedi.
 
 
 
-İşçi alımının iptal edilmesi
 
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, ""AEL, A ve B Termik Santrallerine 219 teknisyen ve tekniker alımı yapılacaktı. Bu alım iptal edildi. İptal sebebi ise 2015 yılında tekrar işçi alımı yapılacaktı. Bu doğrultuda 2015 yılında yapılacak olan işçi alımına erteledik. Bu ikisini birlikte yapma kararı aldık. Alımların iptal olması söz konusu değil" dedi.
 
 
 
Enerji Bakanı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ise, "1994 yılından bu güne özelleştirme sektörünün içinde olan birisiyim. Tamamen personel boyutuyla özelleştirmeyle ilgilendim. 1994 yılından bugüne şahit olduğum bir şey var, özelleştirme sonrasında devletimizin en öncelik verdiği konu istihdam ve orada çalışan işçilerin iş garantisi ve haklarıdır. Şuana kadar özelleştirme sonrasında hiç bir yerde kurumsal olarak yada kişisel olarak şu haklarımız ihlal edildi, işsiz kaldık denilebilecek özelleştirme yaşanmadı. İlk özelleştirme örneklerinde işçilerin bir hakkı yoktu, fakat 2004 yılından itibaren düzenlemeyle işçilerimiz işsiz kalmamaktadır ve işlerine de devam etmektedirler" dedi.
 
Benli, "Özellikle üretim özelleştirmelerinde aksine istihdam artışı gibi güzel sonuçlar çıkabiliyor. Burayı işletecek firma üretim yapmak durumunda, işçilerin hakları garanti altında. İşçilerimiz özelleştirme olan yerde kalmıyorsa veya işletme hakkı devredilen yerde kalmak istemiyorsa o zaman devletimiz farklı alternatifler sunuyor. Kamunun diğer kurumlarına geçiş hakkı gibi farklı alternatifler sunuyor. Kamunun diğer kurumuna geçen işçi sayısı kadar da çalıştıran firma yeni eleman alıyor. Özelleştirme sonucunda yeni istihdamlar oluyor" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi