Aksigorta’nın, risk konusunda farkındalık oluşturmak ve sigorta bilincini artırmak amacıyla, AKUT ile yaptığı işbirliği çerçevesinde, özel olarak tasarlanan Afet Eğitim Tırı Afşin’e geldi.
Türkiye’nin ilk 3 boyutlu ‘G-Force Deprem Tırı’ Afşin Belediyesi önünde gün boyunca öğrenci ve vatandaşları ağırladı.‘ Hayata Devam Türkiye’ projesi ile çocuklara, ebeveynlere, işletmelere ve engelli vatandaşlara afetlerin öncesinde, afet sırasında ve sonrasında neler yapmaları ve nelerden kaçınmaları gerektiği konusunda bilgi aktarılıyor.
Proje için özel olarak geliştirilen G-Force deprem simülatörü ile öğrenciler deprem gerçeğini canlı olarak yaşama fırsatı buldular. Ayrıca, afet eğitim tırındaki plazma ekranlardan eğitim filmleri ve belgeseller izletiliyor.
Hayata Devam Türkiye Tırı içinde ‘Güvenli Oda’ ve hiçbir önlemin bulunmadığı ‘Güvensiz Oda’lar da öğrenciler ve öğretmenler yerlerini alarak, Türkiye’nin ilk 3 boyutlu G Force deprem simülatörüyle 1999 yılında yaşanan 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi’ni 45 saniye boyunca yaşadılar.
 
Afşin Kaymakamı Faik Arıcan Afet Eğitim Tırını ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Afşin Kaymakamı Fail Arıcan ve Afşin Emniyet Müdürü Mehmet Akif Can, tıra binerek depremi canlı canlı yaşadılar. Daha sonra bir açıklama yapan Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu bunun içinde yapılan binaların sağlam yapılması gerektiğini vurguladı. Kaymakam Arıcan, “Bizim ülkemiz bir deprem ülkesi, bizler deprem kuşağındayız bunun için bizler yapmış olduğumuz binalarımız depreme dayanıklı bir şekilde inşa etmeliyiz. Ülke olarak kendimizi depreme karşı bilinçlendirmeliyiz ve umuyorum ki ülkemizi depremde meydana gelen kayıpları en sayıya indirir. Deprem simülatörünü getirerek bizlere deprem anında neler yaşandığını gösteren Akut ekibine ayrıca teşekkür etmek istiyorum.” dedi.
AKUT gönüllüsü Özden Canbaz ise, 1 milyon insana deprem simülatörüne ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Canbaz şunları söyledi:
“Akut arama kurtarma derneği ve Ak Sigorta birlikte bu projeyi yürütüyoruz. Bu projeyle ilk üç yılda 30 il ve 150 ilçeye ayrıca 3 milyon insana ulaştık. Dördüncü yılımızda da amacımız 22 il ve 22 ilçeye ulaşarak 1 milyona insana deprem simülatörüne ulaştırmayı hedefliyoruz. Görüldüğü üzere bir tırımız var ve üzerinde 7.4 şiddetinde depremi oluşturmakta. Gittiğimiz yerlerde bu 7.4 şiddetindeki depremi insanlarımıza göstererek ve yaşatarak onları deprem konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. "
Editör: Haber Merkezi