Avrupa Birliği Komisyonu 2013 raporuna göre çevre kirliliğine neden olan dünyadaki 100 termik santralini açıkladı.

 Avrupa Birliği Komisyonu 2013 raporuna göre en çok birim KW-Saat CO2 salınımına göre çevre kirliliğine neden olan dünyadaki 100 termik santrali arasında, Türkiye’den Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Tunçbilek Termik Santrali yer aldı.
           
Ekonomik Çözüm Gazetesi Yazarı Haluk Direskeneli tarafından kaleme alınan makalede, dünya genelinde çevreyi en çok kirleten termik santralleri konu edildi. Makaleye göre, dünya genelinde en çok kirliliğe neden olan 100 termik santralinin yer aldığı listede, Türkiye’den Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Tunçbilek Termik Santrali’nin olduğu belirtildi.
1984 yılında elektrik üretimine başlayan ve Baca Gazı Arıtma (BGA) sistemi olmadan çalışan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, elektro filtrelerinin zaman zaman devre dışı kalması nedeniyle çevre kirliliğine neden olurken, santral yönetimi ise elektrofiltrelerin rehabilitasyonu amacıyla yenileme çalışmalarına başladı.
           
Ekonomik Çözüm Gazetesi Yazarı Haluk Direskeneli’nin, Avrupa Birliği Komisyonu 2013 raporuna dayandırdığı makalesinde, dünyadaki en kirli santralleri konu etti.
           
Direskeneli makalesinde, “Avrupa Birliği Komisyonu 2013 raporu en çok birim KW-Saat CO2 salınımına göre, ABD, Gallagher Indiana 600 Mwe, Polonya Belchatow 1090 Mwe, Avustralya Hazelwood 1600 Mwe, Yunanistan Agios Dimitrios 1500 Mwe, Yunanistan Kardia 1250 Mwe, Yunanistan Megalopolis-A 850 Mwe, Bulgaristan Maritza Iztok 1-2-3 3000 Mwe, İngiltere Drax ve Eggborough, İtalya Brindisi Süd. En kirletici ilk 100 listesine giren bizden Afşin-Elbistan A ve Tunçbilek  santralleri var. Türkiye’de özel sektör termik santralleri 2010 yılında kabul edilen Büyük Yakma Tesisleri Yönetmeliğine (BYTY) uymak zorundadırlar. Kamuya ait santrallerin 2018 yılına kadar uyma yükümlülüğü yok. Bu süre ayrıca 3 yıla kadar uzatılabilecek” dedi.
           
Ekonomik Çözüm Gazetesi Yazarı Haluk Direskeneli, elektrik üretiminin stratejik bir konu olduğunu ifade ederek, makalesinde şu cümlelere yer verdi:
           
“Yakın coğrafyamızda gelişen siyasi olaylar ve bu olayların birincil enerji ithalatımıza olumsuz etkilerini değerlendirecek olursak, yerli linyit kaynaklarımızın elektrik enerjisinde daha çok ve daha verimli kullanımının  artırılması şarttır. Bütün bu gözlemlerden sonra kazandığımız tecrübe nedir?
En iyisi eski termik santralleri  komple sökmek, hurda olarak satmak, yerine yenisini, daha iyisini, en son teknolojiye sahip yeni santralleri, yerli imkânlarla inşa etmek. Çünkü uzun dönemde yeni modern santrali yapmak, eski santrali rehabilitasyon ile iyileştirmekten daha ucuza geliyor. Yeni santral ile daha yüksek randıman, daha iyi emre amadelik, çevre normlarına daha iyi uyum sağlanabiliyor.”
Editör: Haber Merkezi