Önder Çiftçi Protokolü kapsamında 6 mahallede lavanta üretimi yapan çiftçilerin ürünleri, Afşin Belediyesince kurulan Lavanta Distilasyon Tesisinde lavanta yağına dönüştü.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, distilasyon tesisinde çiftçilerle bir araya gelerek üretilen lavanta yağlarının karşılığı olan ücretleri çiftçilere takdim etti.

Afşin’de lavanta üretiminin her geçen yıl arttığını ifade eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Çiftçilerimizin ürünleri her geç yıl artarak devam edecek. Buna bağlı olarak gelirler de artacak. Bu sezonda da lavanta yetiştiren çiftçilerinizin ürünlerini teslim aldık ve yağını çıkartarak, satın aldık.” dedi.

Üretim dışı kalan kıraç arazilerin aromatik bitkilerle hayata döndüğünü ve çiftçilerin gelir kapısı olduğuna değinen Güven, “Lavanta, kekik ve gül Afşin çiftçisi için çok önemli bir gelir kapısı olacak. Elde edilen ürünlerin satış sorunu yok. Çiftçilerimiz ekim yapılmayan arazilerinden dönümde 6 bin lira gibi gelir ediyor.” ifadelerine yer verdi.

Lavantanın yanı sıra Afşin’de 2 bin dekar arazide kekik üretiminin yapılacağını ifade eden Belediye Başkanı Güven, “Kekik konusunda İstanbul merkezli bir firma ile sözleşme imzaladık. Afşin’de 2 bin dekar arazide üretilen kekik için alım garantisi verdiler. Kahramanmaraş Valiliğimizin desteğiyle bir sera kurulumu yaptık ve burada çoğalttığımız kekik fidelerini Nisan’ın sonunda belirlediğimiz çiftçilerimize dağıtacağız. İnşallah Afşin’i kekik üretimi konusunda da bir marka haline getirmeyi hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Hüyüklü Mahallesinde lavanta yetiştiren Ali Kaya, “Belediyemizin teşvikiyle kıraç 6 dönüm arazide lavanta yetiştirmeye başladık. Diğer ürünlerle kıyasladığımızda lavantadan daha çok gelir elde ediyoruz. Hasat zamanına dikkat ettiğimiz takdirde arpa, nohut, buğdaya nazaran daha çok gelir sağlıyor. Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven de bizlere bu konuda öncülük ediyor. Çıkardığımız ürünü nasıl değerlendireceğiz? Nasıl satacağız? Onun sıkıntısını da yaşamıyoruz.” diye konuştu.

Nadır Mahallesinde kekik üretimi yapan Osman Gül de, bereketli bir sezon geçirdiklerini ve kekik üretim alanını genişleteceğini ifade ederek, “İlk yıl bir dönüme yakın bir araziye ekimini yaptığımız keki bitkisinden yarım litre yağ almıştık. Bu sezonda ise bu 3 litreye kadar çıktı.” dedi.

Konuşmaların ardından üreticilerin yağları, Afşin Belediyesi tarafından kozmetik sektöründe kullanılmak üzere satın alındı.

Editör: Haber Merkezi