Afşin İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, çeşitli afetler nedeniyle en az yüzde 30 zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine olan borçlarının yüzde 3 faizle bir yıl ertelenebileceğini söyledi.

Afşin İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, Bakanlar Kurulu'nun "Çeşitli Afetler Nedeniyle Zarar Gören Gerçek veya Tüzel Kişi Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararları Kapsamındaki Kredi Borçlarının Ertelenmesine Dair Kararı", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

Çeşitli afetlere maruz kalan çiftçilerin borç erteleme imkanından faydalanabileceğini aktaran Kurt, “Sene başından bugüne kadar ülke genelinde görülen aşırı sıcak, aşırı kar yağışı, aşırı yağış, dolu, don, fırtına, güneş yanıklığı, heyelan, hortum, kırağı, kuraklık, kurt saldırısı, sel, su baskını, şiddetli rüzgar, yangın ve yıldırım düşmesi gibi afetlere maruz kalan çiftçilerin İlçe Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekiyor. Müracaatın ardından İlçe Hasar Tespit Komisyonu tarafından yüzde 30’da fazla zarar gören çiftçilerimizin T.C Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerine ödeyemedikleri borçları, yüzde 3 faizle bir yıl ertelenebilecek. Çiftçilerimiz, Aralık ayı itibariyle vadesi 90 gün geçmiş veya önümüzdeki 1 yıl içerisindeki borçları için müracaatta bulunmaları gerekiyor.” diye konuştu.

Afşin İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak çalışmalara başladıklarını aktaran Kurt, “ 2017 yılı içerisinde ilçemizdeki çiftçilerimiz aşırı sıcaklıktan etkilendi.  Özellikle ayçiçeği üretimini tercih eden çiftçilerimiz aşırı sıcaklıktan dolayı mağdur oldu ve istedikleri verimi alamadı. Müdürlüğümüze yapılan başvuruların ardından İlçe Hasar Tespit Komisyonu tarafından tespit edilen çiftçilerimiz bu haktan yararlanabilecek. İlçemizde ayçiçeği verimi yüzde 30 ile 60 arasında düştü. Çiftçilerimizin bunun bir borç ertelemesi olduğunu bilmelerini ve Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine ödeyemedikleri borçları, yüzde 3 faizle bir yıl ertelenebileceğini hatırlatmak istiyorum. Bunun hibe veya yardım olarak algılanmaması gerekmekte. ” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi