Makedonya Kralı İskender'in Komutanı Antiğon'un askerlerine 'Her şeyinizi feda edin, Hurman Kalesi'ni düşürmeyin' dediği Hurman Kalesi define avcıları tarafından tahrip ediliyor.

Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı Mustafa Köş, Afşin’de bulunan tarihi eserlerin bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden, define avcıları tarafından tahrip edildiğini ifade etti.

Define avcılarının, koruma altına alınmayan tarihi eserlere büyük zarar verdiğine değinen Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı Köş, " Afşin’de bulunan başta Afşin Hurman Kalesi ve Süt Pişiren Kalesinin define avcıları tarafından tahrip ediliyor. Defineciler, tarihe zarar veriyor." dedi.

Afşin’de bulunan tarihi eserlere sahip çıkılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden yardım isteyen Köş, konulmasına şöyle devam etti.

"Afşin’de bulunan, başta Afşin Hurman Kalesi ve Kerevin yolu üzerinde bulunan düne kadar sapa sağlam ayakta duran Süt Pişiren Kalesi define avcıları tarafından tahrip ediliyor. Tarihi Kalelerin  taşları çalınıyor, etrafı kazılıyor. Afşin’de bulunan tarihi eserlere sahip çıkılması gerekiyor. Kültür varlıkları envanterinde kayıtlı bulunan Afşin İlçesinde bulunan tarihi Afşin Hurman Kalesine sahip çıkılması gerekiyor.

İlçemiz Afşin’de bulunan Hurman Kalesi'nin önünde, M.Ö. İskender'in Komutanı Antiğon savaş yapıyor ve yaralanıyor. Antiğon askerlerine; 'Her şeyinizi feda edin, Hurman Kalesini düşürmeyin' diyor. Yine 1277 yılında Sultan Baybars Hurman kalesini Hıristiyanlardan geri almıştır. "

Afşin tarihi eserleriyle çok zengin bir şehir olduğunu ifade eden Köş, "İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından  Afşin Hurman kalesine sahip çıkılmasını arz ediyorum.

Kalenin yıkılma tehlikesi var!

Hurman Kalesi’nde oluşan çatlaklar ve define avcıları tarafından duvarlarından çalınan taşlar nedeniyle yıkılma tehlikesi var. Afşin ve bölgesinde pek çok tarihi eserlerin çıktığını biliyoruz. Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Gökhan da, bu bölgeden pek çok tarihi eserler çıktığını ve Afşin ve bölgesi bir açık hava müzesi konumunda olduğunu belirtmişti.

Afşin'e müze açılmalı

Afşin‘e acilen bir müze açılması gerekmektedir. Çünkü bölge tarih bakımından çok zengin. Hurman Kalesi’nin acilen restore edilmesi gerekmektedir." açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi