Afşin mahallerinden alınan su numunelerinden bazılarının, insani amaçlı kullanıma uygun olmadığı kesinleşti.
Afşin’den alınan su örneklerinde, 4 mahallemizde aspest borudan kaynaklanan nedenlerden dolayı “Escherichia Coli” ve “Koliform” bakterilerine rastlandı.
Afşin’de uzun zamandır içme suyuna lağım karışmasına sesiz kalan Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Erkoç’un başını ağrıtacak gibi duruyor.
Geçtiğimiz günlerde Afşin’in 4 mahallesinde içme suyuna lağım karıştığı iddia edilmişti. Bu iddialara yetkililerden herhangi bir cevap gelmezken, Kahramanmaraş Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün tüm içme suyu şebekesinin değil de sadece birkaç yerde lokal olarak onarım yapacağı öğrenildi.
40 yıllık içme suyu şebekesi bulunan Afşin’de su borularının aspest olmasından dolayı lokal çalışmalar sonucu değiştirmeyecek. İçme suyu şebekesi değişmemesi durumunda Afşin halkı kalitesiz ve sağlıksız su içecek.
 
-SU RAPORLARI “SUYA LAĞIM KARIŞIYOR” İDDİALARINI DOĞRULADI
Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı’na bağlı ekipler ilçenin çeşitli yerlerinde su örneklerini alarak Halk Sağlığı Laboratuvarında incelendi. İncelemeler sonucunda alınan bazı örneklerde içtiğimiz su içerisinde “Escherichia Coli” ve “Koliform” bakterilerine rastlandı.
-SAĞLIĞIMIZ TEHDİT ALTINDA
İçme suyumuzun içerisinde bulunan “Escherichia Coli” ve “Koliform” bakterileri sağlığımızı şu şekilde tehdit ediyor:
“Escherichia Coli, insan normal barsak florasında bulunan büyük bir bakteri grubudur. Bazı türleri ishal, üriner enfeksiyon, pnömoni gibi önemli enfeksiyonlara yol açabilirler. EHEC ise, Şiga toksini, diğer adıyla Vero toksin salgılayan bir E. coli türüdür. EHEC'in optimal üreme ısısı 37ºC olmakla birlikte, 7-50ºC arasındaki sıcaklıklarda da yaşayabilir. Yiyeceklerin tamamının 70ºC ve üzerinde pişirilmesi durumunda ise canlılığını kaybeder. Bakteri alındıktan ortalama 3-4 gün (1-10 gün) sonra hastalık belirtileri başlar. Karın ağrısı, ishal ve kusma ile seyreden gastroenterite neden olur. İshal genellikle kanlı ishal şeklindedir. Bazen hafif ateş olabilir. Çoğu hasta 10 günde iyileşir. Ancak az bir kısmında, özellikle 5 yaş altı çocuklar ve yaşlılarda, ciddi enfeksiyon tablosu ve hemolitik üremik sendrom gelişebilir”
Halk Sağlığı Müdürlüğü yaptığı su analizleri sonrasında ise şu şekilde uyarıda bulundu:
“Numune suyunun yapılan analiz sonucunda 17.02.2005 ve 25730 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan ‘insani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’ uyarınca EK:2 Tablo A hükümlerine göre  ESCHERICHIA, KOİFORM BAKTERİ, PAREMETRELERİ Yönetmenliğine ‘UYGUN DEĞİLDİ’ değerlendirmesini yaptı.
 Yapılan analiz sonucunda da sağlıksız su içtiğimiz anlaşıldı.
HEM “ASPEST” HEM DE “MİKROPLU” SU İÇİYORUZ
Bir taraftan aspestli su borulardan su içerken diğer taraftan da mikroplu su içiyoruz. Aspest ise, insan sağlığına daha büyük zararlar veriyor.
Avrupa Birliği ve Türkiye’de 2010 yılında hazırlanan yönetmeliği göre aspestli boru yasaklanırken, Afşin’de ise içme suyu boruları halen aspest. 
NEDEN YASAKLANDI
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, kansere neden olan asbestin, üretim, kullanım, piyasa arzı ile asbest içeren eşyaların piyasaya arzını 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yasaklamıştı. 
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, asbesti (amyant) tamamen yasaklayan yönetmeliği 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girdiği bildirildi. Böylece daha önce kısmen yasaklanan asbestin tamamen yasaklı hale geldiği vurgulanırken, Avrupa Birliği ile de bu konuda tam uyum sağlanmış olacağı belirtildi. 
SOLUNUM VE İÇME SUYU İLE VÜCUDA GİRİYOR, KANSERE NEDEN OLUYOR
Açıklamaya göre düzenleme ile 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren tüm asbest türlerinin çıkarılması, herhangi bir ürün üretiminde kullanılması, asbest içeren tüm ürünlerin piyasaya arzı yasaklanmış olacak. Çok iyi bir yalıtkan madde olan asbest çoğunlukla içme suyu boruları başta olmak üzere yapı malzemelerinde ve gemi yapımında kullanılıyor. Asbest solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor. 
ASBESTİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR 
Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu olarak sıralanıyor. Ayrıca ciltte yaralara da neden olabiliyor. Asbestin yasaklanması ile asbest kaynaklı hastalık riskleri ortadan kalkarken, çevresel ortama asbest bırakılmasına son verilmiş olacak. 
-STK’LAR VE MUHTARLAR “HAREKETE” GEÇİYOR
Diğer taraftan Afşin’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri temsilcileri ile birlikte mahalle muhtarları harekete geçerek, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili açıklamalar yapılacağı öğrenildi.
Afşin’de faaliyet gösteren bazı STK’ların, Afşin’deki su şebekesi sorununa ASKİ’nin sessiz kalmasını, K.Maraş Büyükşehir Belediyesi’ne, BİMER’e ve Ak Parti Genel Merkezi İletişim Merkezi (AKİM)’e duyurulması ile ilgili çalışma başlatacakları bildirildi.
 



 
Editör: Haber Merkezi