Tamamlandığında, Afşin ve  Elbistan’da 500 bin dekar kurak araziyi suya kavuşturacak olan Karakuz Barajı ile gövde kısmı tamamlanan Adatepe Barajı’nın sulama kanallarının yapımı amacıyla başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlandı ve Bakanlık olumlu rapor verdi.
 
Afşin-Elbistan C ve D Termik Santrallerinin soğutma ve katma suyunu da temin edecek olan barajlar, yaklaşık 500 bin dönüm kurak araziye hayat verecek.
2012 yılı başında Afşin Belediye Düğün Salonu’nda düzenlenen ÇED toplantısının ardından süreç başlatılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Karakuz Barajının yapımı ile Adatepe Barajının sulama kanalları için ÇED olumlu raporu verdi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ÇED olumlu raporunda şu cümlelere yer verildi:
“İlimiz Göksün, Elbistan, Afşin ilçeleri ile Sivas İli Gürün İlçesi sınırları içerisinde Göksu Nehri üzerinde, DSİ 20. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan ‘Adatepe- Karakuz Barajı, Sulaması, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme, Yıkama-Eleme tesisleri ve Hazır Beton Santrali’ projesi hakkında 17.07.2008 tarih ve 26939 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 14. Maddesi gereği Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiştir.”
 
Adatepe Sulama Projesi:
Adetepe Barajı, Afşin, Elbistan ve Göksun’da yaklaşık 315 bin 540 dönüm araziyi sulayacak. Adatepe Barajı Sulama Projesi aynı zamanda yeni kurulacak olan Afşin-Elbistan D Termik Santralinin soğutma sistemi için saniyede 1.5 metreküp su verecek. Adatepe Barajından aynı zamanda da hidro elektrik santrali (HES) ile elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Aynı zamanda Elbistan’da kurulu bulunan Kalealtı Sulama Birliği İstasyonuna cazibe ile su verilecek ve elektrikli pompaj tesisi kullanılmayacak. Bu çalışmalar yapılırken Altaş, Aşağı Kargabük’ü, Söğütlü Köylerine malzeme ocakları, kum eleme tesisi kurulacak. Altaş Köyü’ne aynı zamanda beton santrali kurulması planlanıyor.
 
Karakuz Barajı:
Karakuz Barajı, Hurman Çayı üzerine inşa edilecek. Adatepe Barajı’nın gövdesi örnek alınarak, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde yapılacak. Karakuz Barajı’nın toplam 112 bin 720 dönüm arazi sulaması ön görülüyor. Karakuz Barajı’ndan aynı zamanda yeni kurulacak olan Afşin- Elbistan C Termik Santrali’ne saniyede 0.78 metreküp su verilecek. Karakuz Barajından Altınelma, Arıtaş, Çobanbeyli Kasabaları, Kötüre, Berçenek, Ördek, Alimpınar ve Çomudüz Köylerinin tarım arazileri sulanacak. Ayrıca Baraj dip savağında tesis edilecek hidro elektrik santrali ile barajda düzenlenen akımlar türbinlenerek enerji üretilecek.
             
Editör: Haber Merkezi