Sağlık Bakanlığı’nın, koronavirüse (Kovid-19) karşı bağışıklık tablosu oluşturmak için hayata geçirdiği "Toplum Tarama Çalışması" ile çerçevesinde Kahramanmaraş genelinde de vatandaşlara test uygulanmaya başlandı.

Sağlık Bakanlığı’nın, ‘Yeni Koronavirüs (Kovid-19) Hastalığı Seroprevalans Araştırması’ için, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ülke genelinde rastgele belirlediği 153 bin 577 hane, filyasyon ekipleri tarafından ziyaret edilmeye başlandı.

 Çalışma kapsamında her haneden yine rastgele bir kişiye antikor ve PCR testi uygulanacak. Araştırma sayesinde ülke ve il düzeyinde hastalığın görülme sıklığı, geçirilmiş hastalık düzeyi ve asemptomatik hastalık düzeyi saptanacak.

Kahramanmaraş genelinde de rastgele belirlenen adreslere giden ekipler, kişilere, onaylarını alarak PCR olarak adlandırılan Kovid-19 testi yapıp kandaki antikor düzeyini kontrol edecek. Test yapılan kişilerle ilgili aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu ayrı ayrı raporlanacak.

Antikor çalışmasıyla da semptom vermemiş ancak hastalığı geçirmiş olanlar tespit edilerek bir bağışıklık tablosu oluşacak ve bununla Türkiye bağışıklık haritası belirlenecek.

 Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü, tarama çalışmasının başladığını belirterek, “Koronavirüsle mücadelenin başarıyla devam etmesi ve gelecek dönem hazırlıklarını planlamak amacıyla Türkiye çapında tüm illerde başlatılan çalışma kapsamında ilimizde de vatandaşlarımıza test yapılması planlanmaktadır. Tarama yapılacak adresler TÜİK tarafından belirlenmiştir. Filyasyon ekipleri tarafından haneler ziyaret edilerek belirlenen kişilere evlerinde tarama yapılacaktır. Taramalar 15 Haziran Pazartesi günü başlamış ve 26 Haziran’a kadar tamamlanması planlanmaktadır. Hane ziyaretine gelecek ekiplerimize gerekli kolaylığın gösterilmesi konusunda vatandaşlarımızın desteklerini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Editör: Haber Merkezi