MHP MYK Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, kamuoyunda “Sağlıkta Şiddet Yasası” olarak bilinen yasa teklifi üzerine “Tütün ve tütün ürünleri” konusunda konuştu.

TBMM'de MHP Grubu adına söz alan Kahramanmaraş Milletvekili Aycan “Bütün uğraşılara rağmen tütün ürünleri ile mücadele yetersizdir, fiyat politikalarına bağlı olarak kaçak sigara artmıştır. Nargile kullanımı ile ilgili yeterince kısıtlama yapılmamıştır.” dedi.

Aycan ” Dünyanın her yerinde tütünle ilgili benzer düzenlemeler vardır. Ekonomik anlamda da tütün, alkol ve uyuşturucu madde, kötü madde olarak değerlendirilir, bunun satışıyla ilgili kısıtlamalar da doğru düzenlemelerdir. Biz de tütün satışının kısıtlanmasıyla ilgili yapılan düzenlemeleri doğru buluyoruz. Fakat bir gerçeğe de dikkatinizi çekmek istiyorum. Maalesef, tüm bu önlemlere, çabalara rağmen… Ki bu çabalar yeni çabalar değildir, 2002’den sonra başlamış çabalar değildir. Bu çabalar bizim de hükûmet ortağı olduğumuz 57’nci Hükûmette, hatta daha önce, 90’lı yıllarda başlayan bir mücadeledir. Özellikle, tütünle mücadelede Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı’yı da anmak lazım. İlk düzenlemeyi yapan kişi Bülent Akarcalı’dır. Ondan sonraki dönemde Sağlık Bakanlığı olarak 57’nci Hükûmet döneminde de bizzat o dönemde çalışırken biz de tütünle ilgili birtakım düzenlemeler, kampanyalar yaptık. Bu ürünlerin satışıyla ilgili ya da tütün ürünleri kullanımının kısıtlanması, buna başlayan insanların bundan caydırılmasıyla ilgili birçok çalışma yaptık. Tabii, 2002 sonrasında Adalet ve Kalkınma Partisi de bununla ilgili düzenlemeler yaptı ama şu an durumun iyi gitmediğini düşünüyorum. Sigara başlamada hâlâ bir sorun yaşıyoruz, sigara kullanımında bir sorun yaşıyoruz, sigara tüketiminde sorun yaşıyoruz. Hatta milletvekillerimiz Meclis içerisinde sigara tüketiyorlar. Şimdi, bu konuda esas sorun, çocuklarımız sigaraya başlıyor ve sigara tüketimi de azalmamış bulunuyor. Fakat burada çok daha tehlikeli bir durum var, bunun fiyat politikasından kaynaklanan bir durum olduğunu düşünüyorum. Bu sigaraların fiyatının çok yüksek olması daha tehlikeli bir durumu ortaya çıkartıyor, kaçak sigara satışı artıyor. Şimdi, satışı kısıtlamak için birtakım düzenlemeler yaparken Ulus’ta, Kızılay’da açıkta, tezgahlarda sigara satılmaktadır, hatta ne olduğu belirsiz sigaralar satılmaktadır. Ve bu sigaralar 3 lira, 5 lira daha ucuz diye bunu almakta vatandaş, ne olduğu belirsiz sigaralar tüketilmektedir. Üstelik bu sigaralar veya bu tür uyuşturucu maddeler zaten özellikle terör örgütleri tarafından yönetilmektedir ve çok ciddi ayrı bir sorunla karşı karşıyayız. Maalesef ülkemizde tütün ürünlerinin satışı, alkol kullanımı, hatta hatta madde kullanımı ilkokul çocuklarının seviyesine kadar inmiş durumdadır ve bu çok vahim bir durumdadır.
Bir diğer konu da tabii ki bununla ilgili, nargile konusudur. Sigarayla ilgili yaptığımız kısıtlamalara nargile kullanımıyla ilgili herhangi bir kısıtlama yapılmamaktadır oysa nargile daha tehlikeli bir durumu ifade etmekte, daha çok solunumu, “inhale” edilmeyi gerçekleştirdiğinden daha fazla risk taşıyan bir durumdur. Onun için bunlarla ilgili mutlaka önlem alınması lazım.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi