Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi tüm hazırlıklar tamamlanırken Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, damızlık değeri taşıyan, nakil belgesi olmayan, sağlıksız, 24 aydan daha küçük olan ve kulağı küpesiz hayvanları almamaları konusunda uyardı.

Afşin Belediyesi tarafından belirlen kurban kesim noktasında kurbanlıkların kesileceğini belirten Kurt, “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçemizde gezici mobil mezbaha hizmet verecek. Ayrıca hayvan sağlık komisyonu zabıtaları tarafından evlerin bahçelerine kurbanlık kesimlerine izin verilmiş durumda.” dedi.

Pazar yerindeki satıcılara kurban komisyon kararları ile ilgili hatırlatmalarda bulunan ve kurban bayramının sonuna kadar aralıksız denetimler yapacaklarını dile getire Kurt, “ Yine bakanlığımızın belirlemiş olduğu dişi hayvan kesim yasağı ile ilgili damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların kesimine yasaklanmasına karar verdi.  Bizde bu bağlamda çalışmalarımızı yaptık. Pazar yerinde ve hayvan satış yerlerinde çiftçilerimize gerekli duyuruları yaptık. Biz tüketicilerimizden de bu konuda bize yardımcı olmalarını özellikle damızlık değeri taşıyan düve diye tabir ettiğimiz genç hayvanları satın almamaları konusunda rica ediyoruz.  Ülkemiz hayvancılığını kötü halde etkileyeceğini için vatandaşlarımızdan da duyarlılık bekliyoruz. “açıklamasında bulundu.

Kurbanlık alırken vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlara değinen Kurt, “Kurbanlık alırken hayvanları ilk önce kulak küpelerinin olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu hem hırsızlık olaylarının azaltılmasında hem hayvanda çıkacak olan hastalıkların geri dönüşümünde takibinin yapılmasında önem arz etmekte. Özellikle büyükbaş olarak 2 yaşını doldurmuş hayvanlarda ön 2 dişinin düştüğünün ve buna halk arasında kapak açma deyimiyle yaşını doldurmuş hayvandır. Hayvanlardaki küpelerden hayvan sağlığı mobil uygulamasından kontrol edebilirler.  Burnundan, doğal deliklerinden akıntı gelen hayvanlar sağlıksız hayvanlardır. Zayıf, yaşını doldurmamış, tüyleri bozuk hayvanların hasta olma ihtimali vardır. Bu hayvanlar veteriner hekime gösterilmeden alınmamalıdır.

Kurban bayramı süresince İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde görevli veteriner hekimlerimiz nöbet usulü çalışmaya devam edecekler. En ufak bir olumsuzlukta ilçe müdürlüğümüze gerekli iletişim adreslerimizden ulaşabilirler. Tüm Afşin halkının mübarek kurban bayramını kutluyor, sağlıklı, mutlu ve huzurlu bayramlar diliyorum.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi