Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kurbanlık almak için hayvan pazarına gelen vatandaşlara ‘Kurban Rehberi’ dağıttı.

Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, beraberindeki personellerle birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2018 Yılı Kurban Rehberi'ni vatandaşlara dağıtarak, rehber hakkında bilgi verdi.

Rehberde, kurban kesim yerlerinde bulunması gerekenler, kurbanlık seçimi, kurban kesimi, etlerin muhafazası gibi çeşitli bilgilerin yer aldığını söyleyen Kurt, ayrıca hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar, kurban kesim yerinde olması gereken özellikler, kurbanı yatırma yolları, hijyen, veteriner hekime başvurulması gereken durumlar, hayvan kesildikten sonraki işlemler, kurban etinin muhafaza edilmesi, tüketilmesi hakkında da bilgilerin bulunduğunu söyledi.

Rehberin vatandaşların dikkat etmeleri gereken hususların hatırlatılması ve daha sağlıklı ortamlarda kurbanların kesilmesi amacı ile hazırlatıldığını belirten Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, "Kurban Bayramı’nda her yıl yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldırmak için kurbanlarımızı veteriner kontrolünden geçirelim. Hijyenik ve atık yöntemini doğru bir şekilde yaparak kesim yerlerini tercih edelim. Böylece hem atıkların kontrolsüzlüğü yüzünden insan sağlığını tehdit eden hastalıkların, hem de şehir sağlığını tehdit eden çevre kirliliğinin önüne geçmiş oluruz” dedi.

Bu yıl 21-24 Ağustos 2018 tarihleri arasında kutlanacak olan Kurban Bayramı öncesinde, kurban kesecekler için TÜRKVET’te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası hazırlanarak kullanıma açıldığını aktaran Kurt, bilgilerin e-devlet üzerinden de sorgulanabileceğini söyledi.

Kurbanlık alırken vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları aktaran Kurt, “Kurbanlık alırken hayvanları ilk önce kulak küpelerinin olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu hem hırsızlık olaylarının azaltılmasında hem hayvanda çıkacak olan hastalıkların geri dönüşümünde takibinin yapılmasında önem arz etmekte. Özellikle büyükbaş olarak 2 yaşını doldurmuş hayvanlarda ön 2 dişinin düştüğünün ve buna halk arasında kapak açma deyimiyle yaşını doldurmuş hayvandır. Hayvanlardaki küpelerden hayvan sağlığı mobil uygulamasından kontrol edebilirler.  Burnundan, doğal deliklerinden akıntı gelen hayvanlar sağlıksız hayvanlardır. Zayıf, yaşını doldurmamış, tüyleri bozuk hayvanların hasta olma ihtimali vardır. Bu hayvanlar veteriner hekime gösterilmeden alınmamalıdır. Kurban bayramı süresince İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde görevli veteriner hekimlerimiz nöbet usulü çalışmaya devam edecekler. En ufak bir olumsuzlukta ilçe müdürlüğümüze gerekli iletişim adreslerimizden ulaşabilirler. Tüm Afşin halkının mübarek kurban bayramını kutluyor, sağlıklı, mutlu ve huzurlu bayramlar diliyorum.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi