Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. İbrahim Çalışır, yazılı bir açıklama yaparak vatandaşları kene ısırmalarına karşı uyardı. Doktor Çalışır, mevsim itibarıyla kırsal alanlara ziyaretlerin sıklaşması nedeniyle kene ile temas riskinin artığını kaydetti. 
Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. İbrahim Çalışır’ın yaptığı açıklamada, yaz mevsimine girilen bu dönemde piknik yapan vatandaşların Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. 
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkında bilgi veren Dr. İbrahim Çalışır , “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafından taşınan virüs olarak adlandırılan mikroplarla oluşan ateş, kanama gibi bulgularla seyreden bir enfeksiyondur. Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Henüz erginliğe ulaşmamış keneler hayvanlardan kan emerken mikropları alır, gelişmeleri devam ederken mikropları bünyelerinde muhafaza ederler. İnsan ve hayvanlardan kan emerken hastalığın bulaşmasına sebep olur. Hastalık sıklıkla kene ile temas öyküsünden yaklaşık 3-4 gün sonra kendini göstermeye başlar. Bu süre 9 güne kadar uzayabilir.
Hastalık aniden gelişen baş ağrısı, yüksek ateş, yaygın vücut ağrısı, eklem ağrıları, mide bulantısı, kusma, ishal gibi şikayetlerle başlar. Ağır vakalarda ciltte kanamalar, burun kanaması, gibi bulgular görülebilir” dedi.
Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. İbrahim Çalışır, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Mevsim itibarıyla kırsal alanlara ziyaretlerin sıklaşması nedeniyle kene temas riski artmaktadır. Bunun yanında hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız da hastalık açısından risk altındadır. Hastalıktan korunmak için riskli alanlarda (piknik alanları, hayvan barınakları gibi) bulunulan zamanlarda, kenelerin elbiselerin altına girebileceği muhtemel açıklıkları kapatmak çok önemlidir. Uzun kollu kapalı elbiseler giymek ve pantolon paçalarını çorapların içine sokmak, basit görünse de hayli etkili bir önlemdir.
Vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli, vücuda yapışan keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan (bir pensle sağa sola oynatarak, çivi çıkarır gibi) mümkün olan en kısa sürede vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Kenelerin üzerine alkol, kolonya gibi kimyasal maddelerin dökülmesi hayvanın kusmasına sebep olabileceğinden bu tür davranışlardan uzak durulmalıdır. Kene ısırığına maruz kalan kişiler herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmalı, gerekli testler yapıldıktan ve hastalığın belirtileri konusunda bilgilendirildikten sonra takibe alınmalıdır.”
 
Editör: Haber Merkezi