Kahramanmaraş'ta, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve belediye başkanları, "huzur ve kardeşlik" çağrısı yaptı.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, "Maraş olaylarının 34. yıl dönümü" dolayısıyla odada düzenlenen
"huzur ve kardeşlik" konulu basın açıklamasında, "1978 yılında yaşanan ve dış güçler tarafından organize edilen olayları kınamak ve acısını paylaşmak için bir arada olduklarını" belirtti.
Yüzyıllardır bir arada yaşama kültürüne, sevinç ve üzüntüleri paylaşabilmek erdemine sahip olduklarının vurgulayan Karaküçük, "Şehrimiz tarihinden gelen kültürel doku farklılığını her zaman zenginlik olarak görmüş, Necip Fazıl'dan Aşık Mahsuni'ye kadar geniş bir yelpazede yer alan ülke çapında ortak değerler olan yazarlar ve şairler yetiştirmiştir" diye konuştu.
"Hiçbir Kahramanmaraşlının tasvip etmediği, hepimizi derinden yaralayan 78 olaylarının acısı 34 yıldır yüreğimizde" diyen Karaküçük, şunları kaydetti:
"Bu topraklarda yaşayan Alevisi, Sünnisi tüm Kahramanmaraşlılar olarak kardeşliğimize zarar verilmesini istemiyoruz. Önceki yıllarda aramıza nifak tohumları ekmeye çalışanlar Alevisi ve Sünnisiyle tüm hemşehrilerimizi karşılarında bulmuşlar ve gereken cevabı almışlardır. Yakın tarihimizde kara bir leke olarak hatırlanan Maraş olayları bugün artık herkesçe bilindiği üzere dış güçler tarafından tezgahlanan ve bir daha oynanmasına izin verilmeyecek bir oyun olarak tarihteki yerini almıştır."
Karaküçük, olayların yıl dönümünde Kahramanmaraş'ta sokak gösterisi veya provokasyon amaçlı herhangi bir girişimde bulunulmasını istemediklerini ifade etti.
-"Et ve tırnak gibiydik"
Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise hiç kimseyi geçmişe götürmek istemediklerini ifade ederek, "Çünkü o dönemi hepimiz yaşadık. Bir sürü günahsız insan vefat etti, bir kısmı yıllarca hapishanelerde yaşam sürdü. Olayın çıktığı yer benim mahallem. Biz orada iç içe yaşadık. Et ve tırnak gibiydik" diye konuştu.
Kahramanmaraş'ın ilçeleriyle birlikte Türkiye'nin en huzurlu kentlerinden biri olduğunu, dile getiren Poyraz, şunları kaydetti:
"Herhangi bir etnik ayrım gözetmeden hep bir aradayız. Dışarıdan gelen bir takım odakların kentin karıştırmasına hiç birimiz izin vermedik, vermeyeceğiz. Bu meselenin 'üstü kapalı kalsın' demiyoruz ama bu sorunun çözüm yeri Kahramanmaraş'tır."
Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara da konuşmasında, Kahramanmaraş olaylarını sürekli dillendirmenin birçok insanı rahatsız ettiğini belirtti.
Bundan sonra konuyla ilgili ciddi adımlar atılması gerektiğine dikkati çeken Dalkara, "Konunun bu şekilde değil de kapsamlı bir şekilde işletilmesi konusunda öneride bulunmak istiyorum. Alevi derneklerinin de burada olması gerekiyordu. Davet edilmemeleri bizleri ziyadesiyle üzmüştür. Bugünden sonra bir şeyler yapmak gerektiğini düşünüyorum. 34 yıldır hep konuştuk. Alevi toplumunun Sünni toplumuyla nasıl kardeşlik içeresinde yaşayacağına dair hiç bir adım atmadık" dedi.
Ak Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise Türkiye'yi 12 Eylül ihtilaline götüren bu süreçte yaşanan karanlık olayların herkesi derinden üzdüğünü ve her Kahramanmaraşlının da bu acıya yüreğinde hissettiğini söyledi.
MHP İl Başkanı Mustafa Bastırmacı da "acıları kaşıyarak" ortaya koymanın hiç kimseye faydası olmayacağını belirtti. Bastırmacı, geçmişte yaşanan bu olayların aydınlatılmasını arzu ettiklerini ifade ederek, hiç kimsenin bu toplumu ayrıştırmaya ve koparmaya gücünün yetmeyeceğini kaydetti.
CHP İl Başkanı Esat Şengül ise Kahramanmaraş'ın bu olayları hak etmediğini anlatarak, "Yaşanan büyük bir acı var. Bu hiç bir taraf için çocuklarımıza övüneceğimiz bir olay değil. Elim bir olay yaşandı ve acılarını hala çekmekteyiz. Kahramanmaraş'ın bu şekilde anılmasını içime sindiremiyorum" ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasına, Baro Başkanı Metin Doğan, Kahramanmaraş Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ahmet Kamil Şirikçi, Kahramanmaraş Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Kahramanmaraş Lider İş Adamları Derneği (KALİDA) Başkan Vekili Ökkeş Balsuyu, iş adamları, belediye başkanları katıldı.
Editör: Haber Merkezi