Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Gaziantep Şube Müdürlüğü’nün organize ettiği bir toplantı ile 2012-2013 hububat ekiliş ve üretim tahminleri ele alındı.
TMO Elbistan Ajans Amirliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya; TMO Başuzmanı İsmail Karaköy, Ziraat Mühendisi Turgut Tandoğan, Elbistan Ajans Amiri Seyit Meşe, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğü’nü temsilen Mevlüt Küpeli, bazı muhtarlar, çiftçi temsilcileri ve TMO çalışanları katıldılar.
Düzenlenen toplantı yaklaşık 2 saat sürerken, toplantıda hububat verim ve ekiliş tahminleri ile üretici çiftçilerin sorunları tartışıldı. TMO’dan beklentilerin de gündeme geldiği toplantının ikincisi ise hasat döneminde gerçekleştirilecek.
Toplantıya Elbistan İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğü adına katılan Mevlüt Küpeli, ilçe genelindeki ekim alanları hakkında bilgi verirken, bu sene beklenen rekolte miktarları hakkında da detaylı bilgiler sundu.
Elbistan’da 1 milyon 500 bin dekar alanda tarım yapılabildiği belirtilirken, son yıllarda patlak mısır ekiminin arttığı ve çiftçinin kâr ettiği belirtildi. Toplantıda ekim alanları hakkında bilgi veren Küpeli, 2012 yılında Elbistan’da 40 bin dekar alanda patlak mısır, 12 dekar alanda danelik mısır, 8 bin dekar alanda ise slajlık mısır ekildiğini, 500 bir dekar alanda ise hububat ekimi gerçekleştirildiğini söyledi.
 
Oda başkanları mısır kurutma tesisi istedi:        
Elbistan’da son yıllarda mısır üretiminin arttığını ve patlak mısır üretimi yapan çiftçilerin kâr edebildiğini anlatan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, TMO’nun mısır üretimini göz önüne alarak, bu yönde yatırım yapması gerektiğini söyledi.
Patlak mısır ekiminin 2013 yılında daha da artacağını, buna karşılık hububat ekiminin düşeceğini tahmin ettiklerini belirten Bulut, şunları söyledi:
“Bilindiği gibi son yıllarda mısır ekimi önemli oranda arttı. Bu sene patlak mısır üretimi ise önemli bir gelir kapısı oldu. 2013 yılında ise patlak mısır ekiminin daha da artacağını tahmin ediyoruz. O nedenle çiftçilerin mısırlarını TMO’ya satabilmeleri için, TMO’nun Elbistan’da mısır kurutma tesisi ve buna paralel olarak özel mısır siloları yaptırması gerekiyor. Biz oda temsilcileri olarak bu konuyu her yerde gündeme getiriyoruz. TMO’nun mısır kurutma tesisi ve diğer ekipmanları sağlaması için Kahramanmaraş Milletvekillerimizi de yazı yazacağız ve çiftçimiz adına bunu isteyeceğiz. Diğer yandan yaşanan sahte müstahsil olayından dolayı birçok çiftçimiz mağdur oldu. Hükümetin, desteklemeler konusunda tedbir alması gerekiyor. Bize göre desteklemeler, eskiden olduğu gibi dekar başı olarak yapılmalı.”
            Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar ise, “Mısır üretimi yapan çiftçimiz, ürününü en yakın TMO’ya, yani Elbistan’da satmak istiyor. Burada mısır kurutma tesisi olmadığı için haliyle Kahramanmaraş’a götürmesi isteniyor. Nakliyesi ve diğer masraflar eklendiğinde ekonomik olmadığı için çiftçi ürününü piyasaya satıyor. TMO Elbistan Ajans Amirliği’nde mısır kurutma tesisi olmuş olsa, çiftçimiz Afşin’den buraya kadar ürününü getirebilir. Çiftçimizin mağdur olmaması için TMO Elbistan Ajans Amirliği’nde mısır kurutma tesisi ve diğer birimlerin hazırlanması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda odalar olarak gerekli çalışmaları yapacağız. İlgili tüm kurumların da destek olmasını istiyoruz” dedi.
Editör: Haber Merkezi