Göksun ilçesinde keçi üretim çiftliği sahibi Taner Marufoğlu ile CÜ işbirliğinde, Veterinerlik Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Akar ve Yrd. Doç. Dr. Murat Yüksel tarafından temmuz ayı başında 180 keçi üzerinde yürütülen projeyle gebe kalan 60 keçiden 35'i mevsim dışı doğum yaptı.
Yrd. Doç. Dr. Murat Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keçilere bir hafta boyunca gebelik hormonu takviye ettiklerini, böylece çiftleşmelerini sağladıklarını belirtti. Dünyada benzer uygulamanın bulunduğunu anımsatan Yüksel, şöyle devam etti:
"Ancak biz projemizde yeni bir yöntem kullandık. Keçiler 12-17 gün aralığında ilaca maruz bırakılıyordu. Biz bunu bir haftayla sınırladık. Bu sayede keçiler hem ilacın verdiği stresten çabuk kurtuldu hem de maliyetler en aza indirildi. Uygulamada, ilaçla kızgınlığa getirilen ve tekeye gelen keçiler doğal yöntemle gebe kalıyor. Yeni kullandığımız bu yöntemin hayvanların yüzde 100'ünde tekeye gelme başarısı var. Gebelik oranında ise yüzde 40 oranında başarı elde ettik."
Yüksel, projeyle gebe kalan 60 keçiden 35'inin mevsim dışı doğum yaptığını, bundan sonra gebelik oranını artırmaya yönelik araştırma yapacaklarını ifade etti.
-Geleneksel yöntemlerden bilimsel yöntemlere geçiş-
Bu yöntemle her mevsim süt ve oğlak pazarında yer alınabileceğini vurgulayan Yüksel, "Özellikle keçi sütünün bulunmadığı sezonlarda piyasaya keçi sütü sunulabilecek. İşletme bu sayede süt pazarında kesintisiz olarak yer alacak. Bunun yanında sezon dışında üretilen sütler pazarda daha yüksek bir fiyata alıcı bulacak" dedi.
Anadolu'da keçilerden yılda bir kez yavru elde edildiğini belirten Yüksel, şöyle devam etti:
"Başarıyla sonuçlanan bu proje sayesinde Halep cinsi keçilerden 2 yılda 3 yavru alınabilecek. Normal doğumları da göz önüne aldığımız zaman keçilerinden her mevsim oğlak elde edilmiş olacak. Bu yöntemle doğan oğlaklarımız normal sezonda doğanlara oranla daha büyük olacak ve pazarda olmayan bir ürün, işletmenin elinde olacağı için ekonomik olarak rakiplerine göre büyük avantaj elde edecek."
Yüksel, Türkiye'de keçi sütü ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda, bu çalışmanın büyük bir eksikliği gidereceğine inandığını vurguladı.
İşletme sahibi Taner Marufoğlu da kapasitelerini bir yıl içinde bine çıkartmayı planladıklarını söyledi.
Geleneksel yöntemler yerine bilimsel yöntemlerden faydalanarak her mevsim pazarda yer almayı hedeflediklerini anlatan Marufoğlu, şöyle konuştu:
"Ülkemizde birkaç keçi çiftliği haricinde geleneksel yöntemler uygulanıyor. Bizim amacımız bilimsel ve teknolojik yöntemleri kullanarak çağın gereklerine uygun tam donanımlı bir çiftlik ile süt üretim ve paketleme tesisi kurmak. Şu an altyapımızı oluşturduk."
Editör: Haber Merkezi