Türkiye'ye toplam 8 bin megavat ek bir kapasite getirecek olan "Afşin- Elbistan Kömür Havzası" için Birleşik Arap Emirlikleri'yle anlaşma imzalandı.
Afşin Elbistan Kömür Havzası, imza töreni Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Mohamed Bın Dhaen Al Hamlı'nın katılımıyla yapıldı.
Afşin-Elbistan arasına yeni santraller inşa edilmesinin planlandığını da kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Birleşik Arap Emirlikleri ile enerji verimliliği konusunda işbirliği yapabileceğimiz konular var." dedi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; 2012 yılında elektrikte 57 bin megavat civarında kurulu güce ulaşıldığını belirtti.
EN BÜYÜK KÖMÜR HAVZASI
Toplam 4.4 milyar ton rezervle ülkemizin en büyük linyit kömür havzası Afşin-Elbistan'da.
Anılan havzaya EÜAŞ-TAQA ortaklığında kurulacak proje şirketi tarafından asgari 7000 MW güç ilave edilmesi öngörülüyor.
Proje kapsamında Yap-İşlet modeli çerçevesinde mevcut B Santralinin işletilmesi, rehabilitasyonu, modernizasyonu ile yeni kömür sahalarının geliştirilmesi ve yapılacak fizibilite çalışmalarına göre C, D, E ile G sahalarında yeni santrallerin inşa edilmesi planlanıyor.
EÜAŞ ile TAQA tarafından kamu-özel ortaklığı modeli çerçevesinde kurulacak proje şirketi bu dev yatırımı hayata geçirecektir.
56000 MW'ı aşan ülkemizin kurulu gücü içinde Afşin-Elbistan Havzası'ndan elde edilecek ilave güç oldukça önemli bir yere sahip olacak. Afşin-Elbistan projesi yatırıma dönüştüğünde, bugünkü değerle toplam 10-12 milyar dolar civarında doğrudan yatırım ve önemli bir istihdam imkanı yaratılmış olacak.
 
Editör: Haber Merkezi