Es-Seyid Osman Hulusi Efendi Vakfı'nca Pınarbaşı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen panel, Hulusi Efendi Erkek Yatılı Kur'an Kursu Müdürü Aydın Duman'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Panel öncesinde konuşan Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli, tasavvuf tarihinin mimarları olan mutasavvıflara bakıldığında tesir alanlarının eşit olmadığının görüldüğünü belirterek, Somuncu Baba'nın bu anlamda farklı bir etkiye sahip olduğunu ifade etti. Kesenceli, Somuncu Baba'nın yetiştirdiği ve ondan feyiz alan mutasavvıfların özellikle Osmanlı coğrafyasında çok büyük etkiye sahip olduğuna dikkati çekti.
Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kahraman ise Somuncu Baba'nın yetiştirdiği öğrencilerini insanlığa hizmet edecek birer gönül eri haline getirdiğini vurguladı.
Kahraman, şöyle konuştu:
"İnsanları irşat ederek manevi açıdan toplumlara ve bu topraklara nice tohumlar ekmiş, hediye etmiştir. İşte Hulusi Efendi de o tohumlardan son halkalarından birisidir. Şöyle bir düşünecek olursak bir Allah dostu sadece ekmek dağıtmakla asırlarca anılmaz, bunun arkasındaki onu gönüllere sevdiren yerli, yerleşik, köklü ve ruhlara hitabeden umdeleridir."
Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Yeşil de ahlak ve gönül eğitimi ile insanlara güzellikleri kazandıran Hulusi Efendi'nin büyük bir değer olduğunu söyledi.
Hulusi Efendi'nin bir çalışma yürütürken sadece Allah'ın rızasını ön planda tuttuğunu aktaran Yeşil, "O'nun kurduğu vakfı aracılığıyla başlattığı hizmetler günümüzde en güzel biçimde oğlu Hamit Hamidettin Ateş'in başkanlığında devam etmekte, büyüyerek sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp dünyanın dört bir yanına yayılmakta, rengi, dili, düşüncesi ne olursa olsun ihtiyaç sahibi insanlara el uzatılmaktadır" diye konuştu.
Panelin sonunda Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından konuşmacılara plaket verildi.
Panele, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Elbistan Kaymakam Vekili Numan Altay, Garnizon Komutanı Binbaşı İbrahim Yazıcı, Belediye Başkanı Durmuş Küçük, öğrenciler ve diğer ilgililer katıldı.
Panelin sonunda katılımcılara Somuncu Baba ekmeği dağıtıldı.
Bu arada Elbistan Belediyesi tarafından yenilenen bir bulvara "Hulusi Efendi", Ceyhan Nehri üzerindeki bir köprüye de "Hamid-i Veli" adının verildiği belirtildi.
Editör: Haber Merkezi