‘Kalorifer kazanını yanlış yakma, fanı çalıştırma’ sloganıyla hava kirliliğiyle mücadele kampanyası başlattıklarını kaydeden Bahadır Özen, kampanya çerçevesinde kalorifer kazanını yakma tekniklerini içeren 5 bin adet kitapçık hazırlattıklarını, bunun yanında baca temizleme ekipleri kurduklarını söyledi.
Havaların akşam saatlerinde hissedilir şekilde soğumaya başlamasıyla birlikte yakıt tüketimin başladığını ifade eden Özen, “Elbistan Belediyesi olarak kış aylarında yaşanan hava kirliliğini en aza indirmek amacıyla hava kirliliği ile mücadele için bir kampanya başlattık” dedi.
Özen, şöyle devam etti:
“Kalorifer kazanını yanlış yakma, fanı çalıştırma sloganıyla hava kirliliğiyle mücadele kampanyası başlattık Elbistan Belediyesi olarak. Belediye Başkanımız Avukat Durmuş Küçük’ün talimatları doğrultusunda apartman yöneticileri ve yakıcılarını bilgilendirme amaçlı kalorifer kazanlarının hangi teknikle yakılacağı ve kesinlikle fan çalıştırılmadan yakılması gerektiğiyle ilgili 5 bin adet kitapçık hazırlattık. Bunları genelde apartman olan, kalorifer kazanlarının yakıldığı binalara dağıtımını yaptıracağız. Ayrıca fan çalıştırılmadan ve bir yakıcının en fazla 2 veya 3 kazan yakması halinde yüzde 30 kömür tasarrufu, yüzde 30 fazla ısı, yüzde 30 daha temiz hava için bilgilendirme yazıları Elbistan’ımızın muhtelif yerlerindeki bilboardlara asılmıştır.”
Ücretsiz baca temizliğinin bu yılda devam edeceğini belirten Özen, “Yine Belediye Başkanımız Avukat Küçük’ün talimatları doğrultusunda kış aylarının gelmesi nedeniyle baca temiz ekibimizi kurduk. Bacasını temizletmek isteyen vatandaşlarımız ev ve iş telefonlarından 153 Zabıta Hattı’nı, ev, iş ve cep telefonu hattından da110 İtfaiye Hattı’nı arayabilirler. 2011 tarihli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün raporunda da kalorifer kazanlarının fan çalıştırılmadan yakılması gerektiği ve 1 yakıcının 2 veya 3’ten fazla apartman yakmaması gerektiği yazıyor. Bu kurallara uymayanlara 468 TL ceza uygulanacağına dair mevcuttur. Binalarımızda kalorifer kazanlarının fanı çalıştırıldığında, 1 yakıcının 2 veya 3 kazandan fazla yaktığında kesinlikle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün raporda belirttiği 468 TL cezayı Elbistan’ımızda hava kirliliğinin az olması için bu yıl uygulayacağız” dedi.
Düzenlenen kampanyaya vatandaşların destek vermelerini hususunda çağrıda bulunan Özen, “Elbistan halkından bu kampanyaya ellerinden geldiği kadar destek vermelerini istiyoruz. Çarşıda, pazarda, caddede gezerken çok kötü siyah duman çıkaran bir bina gördüklerinde 153 ve 110 numaralarını arasınlar. Özellikle halkımız kendi binalarındaki kalorifer kazanlarını kontrol etsinler ve fanın çalıştırılmasına izin vermesinler. Bunda da faydayı en başta kendileri görecek. Çünkü evleri daha az is olacak veya hiç olmayacak. Fan çalıştırıldığı zaman ısıyı az vermekte ve kömür daha fazla yanmakta. O nedenle halkımızın bu kampanyaya destek vereceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi