Kahramanmaraş’ın tarihten gelen yöresel el sanatları, bir grup akademisyen tarafından hazırlanan projeyle yeniden canlanıyor. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin’in koordine ettiği projeyle, Kahramanmaraş’ın el sanatları alanında yeniden merkez haline getirilmesi amaçlanıyor.
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Bilgin, çalışmaya Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erşahin, Yrd. Doç. Dr. Erol Yıldır ve Öğretim üyesi Cavit Polat’ın da eşlik ettiğini belirterek, 22 ay sürecek çalışmanın maliyetinin yüz bin TL olduğunu ifade etti.
Kahramanmaraş’ta bazı el sanatlarının kaybolduğunu, bazılarının ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Bilgin, “Bir zamanlar İstanbul Kapalı Çarşısı ve Bağdat’tan sonra üçüncü büyük kapalı çarşı Maraş’taydı. Burada dericiliğin, kuyumculuğun, oymacılığın, bakırcılığın, keçeciliğin tüm alanlarında faaliyetler sürdürülürdü. Sonradan çeşitli nedenlerden dolayı Maraş el sanatlarında gözle görülür gerilemeler ve yok olmalar yaşanmıştır. Geleneksel özellikler taşıyan el sanatları fabrikasyon ürünlere dönüşmüştür. Buda dolaylı olarak ekonomiye ve iş gücüne olumsuz etki etmiştir. Bu proje ile Kahramanmaraş’ta el sanatlarının gerilemesine ya da yok olmasına etki eden faktörler saha çalışmaları ve bilimsel araştırmalarla tespit edilerek çıkan sonuçlar rapor halinde TÜBİTAK’a sunulacaktır.” dedi
Proje sonuçlarının valilik, belediye, üniversite ve meslek gruplarıyla da paylaşılacağına değinen Bilgen, “Bundan sonra bilimsel olarak Maraş’ın Osmanlı döneminde ekonomik, kültürel ve güzel sanatlar açısından yeri neydi? Bunu belirleyeceğiz. Sonuçlarını bilimsel olarak ortaya koyacağız. Sonra da Kahramanmaraş’ın yeniden bir merkez olması için önerilerimizi ortaya koyacağız. Hedefimiz bu.” diye konuştu.
Bilgen, projeyi Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe’ye de anlattıklarını ve destek aldıklarını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi