Kahramanmaraş'ta Ramazan ayı nedeniyle sayılarında artış gözlenen çocuk dilenciler, Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından tek tek toplandı. Gözlem altına alınan çocukları, aileleri lüks araçlarıyla teslim almaya geldi. 

Özellikle şehir merkezinde yer alan kavşak ve ana arterler üzerinde kırmızı ışıkta bekleyen sürücülerden para isteyen çoğunluğu Suriyeli çocuklardan oluşan 5-10 yaş arası 27 çocuk, sivil polisler tarafından toplandı.

Daha önceki uygulamalarda resmi polis araçlarını fark ederek, yakalanmamak amacıyla hızla koşan, kendi can güvenliğini ve sürücüleri tehlikeye atan çocuklar için sivil kıyafetli polisler, özel olarak görevlendirildi.

Fark edilmeden çocukların yanına yaklaşan özel ekip, dilendirilen çocukları Kahramanmaraş Çocuk Şube Müdürlüğü'nde misafir ederken, çocukları ailelerinin geriden takip ettiği belirlendi.

Polis, çocukların ikametlerini tek tek tespit ederek, ailelerine ulaştı. Aileleri, Çocuk Şube Müdürlüğüne getiren ekipler, tercüman aracılığıyla iletişim kurduğu ebeveynler hakkında idari işlem başlatarak, bilinçlendirme toplantısı yaptı.

Aileleri uyaran polis, özellikle çocuklarının yoğun trafikte kendi ve sürücülerin hayatını tehlikeye attıklarını belirterek, bu durumun tekrar etmemesi hususunda ikaz etti.

Çocuk Şube Müdürlüğü’nde misafir edilen dilenci çocukları teslim almaya lüks araçlarıyla gelen ebeveynlerin, yakınlarıyla iletişim kurdukları cep telefonlarının da son model olması gözden kaçmadı.

Polis, özellikle bir yıldır yapılan uygulamalarda ve Ramazan ayı nedeniyle artırılan güvenlik önemleri kapsamında, alınan dilenci çocukların aynı ailelerden ve akraba çevresinden olduğu, bu şahısların Suriye’de yaşarken de geçimlerini dilencilikle sürdürdüklerini ve meslek haline getirdiklerini tespit etti.

80 bin Suriyelinin barındığı Kahramanmaraş’ta bu işi meslek haline getiren ve sürekli devam eden yaklaşık 30 aile belirlendi. Yakalanan 27 çocuktan beşinin aynı aileye mensup olduğu, kimi çocukların defalarca polis tarafından yakalandığı, tekrar eden şekilde dilenmeye devam ettikleri ve günlük topladıkları paraları ailelerine verdikleri, ailelerin de çocukları sayesinde yaşamlarını sürdükleri öğrenildi.

Polis, dilenci çocuklar üzerinden tespit ettiği onlarca aileyi, mercek altına aldı.

Editör: Haber Merkezi