Efus Turan Mahallesinde kurulan konteyner kentte incelemelerde bulunan Isparta Valisi Aydın Baruş, Afşin’in, 6 Şubat’ta meydana gelen Elbistan ve Pazarcık merkezli depremlerden en çok etkilenen ilçelerden biri olduğunu söyledi.

Depremin etkileri ve ilçede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Aydın Baruş, “Afşin’de 1 yıl içerisinde çok önemli mesafeler alınmasını planlıyoruz. Depremin yaralarını hep birlikte saracağız” dedi.

“Depremde 183 Afşinli hayatını kaybetti”

Afşin’de 153 can kaybı yaşandığını söyleyen Baruş, “Depremin ardından ülkenin 4 bir yanından arama kurtarma ekipleri diğer bölgelere intikal ettikleri gibi ilçemize de intikal ettiler. Arama kurtarma çalışmalarında 38 vatandaşımız enkazdan sağ olarak çıkarıldı, 91 vatandaşımızın maalesef cansız bedenlerine ulaşabildik. Depremde, Afşin’de155 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yine değişik deprem bölgesinde vefat eden 28 vatandaşımızla birlikte ilçemizden 183 vatandaşımız hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmaları kısa sürede neticelendirildi. Ağır kış koşulları yaşayan ilçemizde vatandaşlarımızın acil barınma ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarda bulunuldu. Depremin başından itibaren Çorum Valimiz, Çorum Belediyesi ve Çorum İl Özel İdaresi ekipleri Afşin’de enkaz kaldırma çalışmaları ve ilçenin diğer ihtiyaçlarını karşılama konusunda yoğun gayret gösterdiler. 28 Mart’tan itibaren Isparta Valiliği olarak ilçemizdeki koordinasyonu bizler sağlamaktayız.” açıklamasında bulundu.

“Deprem, Afşin’de 760 Enkaz Bıraktı”

Enkaz kaldırma çalışmaları ve acil yıkım kararı verilen yapıların yıkılması çalışmalarında Afşin’de 755 enkazın kaldırıldığını ifade eden Baruş, şu ifadelere yer verdi:

“Deprem enkazlarını kaldırma çalışmaları devam ediyor. Şuanda 5 enkazda kaldırma çalışması sürüyor. Çalışmalar neticelendirildiğinde ilçemizde 760 enkaz kaldırılmış olacak. Diğer taraftan depremin ilk anından itibaren ilçemizde depremzede vatandaşlarımıza yönelik yardımlar devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlarımızın hassasiyetiyle ilçemize 760 tır insani yardım malzemesi intikal etti. Bu yardımları ilçemizde 4 hangarda tasnif ederek depremzede vatandaşlarımızın ihtiyacına yönelik dağıtımını sağlamaya devam ediyoruz.”

“4 bin 230 yapı ağır hasar aldı”

Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerde Afşin’de 10 bin 870 bağımsız bölümün etkilendiğine değinen Baruş, “İlçemizde ön hasar tespit çalışmaları tamamlandı. İncelemelerde ağır hasarlı bina 4 bin 230, 768 yapımızda da orta hasarlı olarak tespitte bulunuldu. İlçe genelinde toplamda ağır hasarlı, orta hasarlı, yıkık, acil yıkılacak 10 bin 870 bağımsız bölüm bulunmakta. Bu bağımsız bölümlerin 9 bin 314’ünü konutlar oluşturmakta. Bu yapılarda oturan depremzede vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İlk etapta AFAD ve diğer kurumlarımızın temin ettiği çadırlarda vatandaşlarımızı misafir ettik. Bugüne kadar ilçe merkezinde 3 bin 400, 4 bin 200 civarında da kırsal mahallelerimize çadır dağıtımı yaptık. Bugün itibariyle de çadırda barından vatandaşlarımızın sayısı gitgide azalıyor. Şuanda 280 hane, çadır, ahşap evde kalan vatandaşımız var.” diye konuştu.

“Afşin’e 2 konteyner kent kuruldu”

Depremin ardından Afşin’de 2 ayrı konteyner kent kurma çalışmalarının başlatıldığını ifade eden Vali Baruş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Efsus Turan Mahallemizde vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarını sağlamak adına geçici konteyner kent kurma çalışmaları başlatıldı. İlk olarak İstanbul Çekmeköy Belediyemiz, kamu kurumlarımız ve hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla 350 konteynerlik bir yaşam alanı oluşturuldu. Bu alanda şuanda 348 konteynerimizde vatandaşlarımız kalıyor. İkinci konteyner kentimizde de 802 konteyner kurulması planlandı ve 672 konteynerimiz yerleştirildi. Bu alanda da 343 konteynerimizi vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. Talep eden ve hak sahibi tüm vatandaşlarımızın hepsine konteyner verebilecek durumdayız. Afşin’de iki konteyner kentte toplamda bin 152 konteynerde vatandaşlarımızı misafir edeceğiz. Kırsal mahallelerimizde de konteyner dağıtma çalışmalarımız devam ediyor. Şuana kadar 78 konteynerimiz mahallerimize kuruldu. Konteyner kentlerimizde vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçları temin ediliyor.”

“Günlük 15 bin kişilik sıcak yemek çıkartılıyor”

Depremin başlangıcından itibaren sıcak yemek hizmetinin sürdürüldüğünü ve konteyner kentlerde komşuluk ilişkilerinin sağlanacağı yaşam alanlarını oluşturmaya çalıştıklarını belirten Baruş, “Depremin ardından 11 mutfak kurulmuştu, Ramazan ayının bitmesiyle birlikte sivil toplum kuruluşlarının kurmuş olduğu 8 mutfak faaliyetlerini tamamladı. Şuanda 3 sabit mutfakta 15 bin kişiye hitap edecek sıcak yemek hizmetimiz var. Vatandaşlarımızın her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Buradaki yaşam inşallah daha rahat olacak. Bir taraftan konteynerlerimizi kurarken bir taraftan da çocuklarımızın vakit geçirebileceği alanları oluşturuyoruz. Vatandaşlarımızın etkinliklere katılabileceği kurs merkezlerini faaliyete geçiriyoruz. İnşallah konteyner kentlerimizde mahalle yaşamını oluşturmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımız kalıcı konutları yapılana kadar burada komşuluk ilişkileriniz sağlayarak depremin üzerlerine bıraktığı olumsuz etkiyi birlikte kaldıracaklar. Biz tüm ekiplerimizle birlikte vatandaşlarımızın yanındayız.” ifadelerine yer verdi.

“İlçe merkezine 2 bin 179 konut yapılacak”

Baruş, “Kalıcı konut çalışmalarında da devletimiz Afşin’de hızla hareket etti. İlçe merkezinde 3 farklı noktada TOKİ konutlarının temeli atıldı ve inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Afşin’de merkezde 2 bin 179 konut yapılarak hak sahiplerine teslim edilecek. Kırsal mahallelerimizde de köy tipi afet konutlarının çalışmaları başlayacak. Ön hasar tespit çalışmalarına ilişkin itirazların inceleme çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ağır hasarlı yapıların yıkımına geçeceğiz. Daha sonra kalıcı konut çalışmalarında yeni etaplara geçeceğiz ve temelleri atacağız.” açıklamasında bulundu.

“Depremin İzlerini Ortadan Kaldıracağız”

Sosyal hayatın her yönünde yardım çalışmalarını devam ettirdiklerini ifade eden Baruş, “Afşin’de 1 yıl içerisinde çok önemli mesafeler alınmasını planlıyoruz. Afşinliler bu depremin yaralarını dayanışma halinde hep birlikte saracak. Bizler de her konuda onların yanlarında ve destekçisi olacağız. Günlük ticari hayat Afşin’imizde devam ediyor. Ticari mekanların bulunduğu yerlerde çok büyük hasarlar yok. Devletimiz her konuda muktedir, hem konutunu kaybeden vatandaşlarımıza hem de iş yerlerini kaybeden vatandaşlarımıza aynı zamanda kırsal mahallelerimizde ahırlarını kaybeden vatandaşlarımıza yenileri sağlanacak. Depremin başlangıcından itibaren devletimizin tüm kurumları, vatandaşlarımız, hayırseverlerimiz el ele vererek bu sıkıntı günleri atlattık. Bundan sonraki amacımız bu depremin kalıntılarını ortadan kaldırmak olacak. Tüm Afşinli vatandaşlarımıza geçmiş olsun” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi