Bir zamanlar Afşin Lisesi’nde de öğretmenlik yapan Kahramanmaraş’ın kültür elçisi olarak anılan Yazar Yaşar Alparslan, depremde vefat eden yazarların başında geliyor.

Şehrin geçmişinde yaşanan olay ve değerleri gün yüzüne çıkarılmasında büyük emeği geçen 1947 doğumlu Yaşar Alparslan,  ilahiyat kökenli emekli bir öğretmendi.

Yaşar Alparslan, Tarih, sanat, edebiyat ve düşünce alanında ortaya koyduğu eserlerle Kahramanmaraş’ta ünlendi. Çocuk yaşta Hâfız ola Alparslan, Maraş İmam Hatibi okulunu bitirdikten sonra lise imtihanlarına girerek diploması alır. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünü bitirdikten sonra Afşin Lisesi’nde öğretmenlik mesleğine başladı. Maraş İmam-Hatip Lisesi ve Endüstri Meslek Liselerinde Din Kültürü öğretmenliği de yapan Alparslan, 1997 yılında emekli oldu.

Genç yaşta eserler kaleme alan Alparslan, imkansızlıktan dolayı eserlerini yayınlayamadı. Yazılarında kendi isminin yanı sıra Veziroğlu ve Ceridoğlu gibi mahlas ve takma isimler kullandı.

En çok Maraş’a kazandırdığı kitaplarla bilinen yazar Alparslan, hazırladığı kitaplardan bazıları, “Türk Edebiyatında Maraşlılar”, “Eski Maraş’ta Meslekler”, “Eski Maraş’ta Örf’ler, Adet’ler ve İctimai Hayat”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan: Yaşar Alparslan hocanın kütüphanesine sahip çıkılmalı  

Afşin Lisesinde öğretmenlik yaptığı yıllarda Yaşar Alparslan hocanın öğrencilerinden olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan, Yaşar Alparslan’ın “boşluğunun doldurulması çok zor bir kültür insanı” olduğunu söyledi.

Vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirten Sefer Turan Yaşar Hocayı şu cümlelerle anlattı:

“Afşin Lisesinde öğrenci iken, din dersimize girerdi. Farklı bir hocaydı. Üzerimizde çok büyük emeği oldu. Bize kitap sevgisi aşılayanlardan biri o idi. Çünki kitap okumayı, okutmayı çok severdi. Onun için öğrenciler arasındaki lakabı ”ayaklı kütüphane” idi. Aynı yıllarda lisede kütüphane memurluğu yapan Rahmetli babamla özel dostlukları olduğu için okul haricinde de bir ailevi yakınlığımız vardı. Bu ilişki hep devam etti. Zaman zaman telefonla görüşürdük. Konuşurken hiçbir zaman terk etmediği Maraş şivesi hep kulağımdadır. Hayatı kitaplar arasında geçti. Son yıllarda kültürümüzün her biri birbirinden kıymetli önemli eserlerini yayınlamakla geçirdi. Maraş için çok değerli yazma ve nadir eserlerle dolu kütüphanesi şehrimizin tartışmasız en zengin kültür hazinelerindendir. Bu kitaplara sahip çıkılmalı ve muhafaza edilerek akademisyenlerin, öğrencilerin, kitap severlerin istifadesine sunulmalıdır. Bunun için Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesindeki kütüphaneye taşınırsa bu amaç gerçekleşir diye düşünüyorum.

Kuşkusuz hocanın yokluğu Maraş için, kültür dünyamız için çok büyük bir kayıptır. Rabbim Rahmetini esirgemesin, mekanını cennet eylesin. Ailesine, yakınlarına ve tüm hemşehrilerimize başsağlığı diliyorum. “

Editör: Haber Merkezi