Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ülkenin enerji üssü Afşin-Elbistan bölgesinde incelemelerde bulundu. Santral ziyareti sırasında, santrale yakın bölge halkıyla da görüştüğünü belirten Dönmez, "Çoğulhan ve Alemdar Mahallesini taşıyacağız" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez İlk olarak Afşin'de partililerle buluşmasının ardından Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürlüğü’ne geçerek, özel sektörün işlettiği Afşin Elbistan Linyitleri Kömür İşletmesi ile A Termik Santralinde çalışan işçilerin durumu ile ilgili sendika ve işçi temsilcileriyle birlikte toplantı yaptı. Dönmez, daha sonra Elbistan'da vatandaşlarla buluştu.

- "Çölloları işletmeye alacağız"

Afşin-Elbistan bölgesine yeni yatırımların yapılacağını ifade eden Bakan Dönmez," Çöllolar Kömür Havzası'nda önceki yıllarda meydana gelen toprak kayması sonucu yaşamını yitiren işçilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bu kazadan sonra sahanın mahkeme kararlarıyla kapatıldı.  Çölloların tekrar açılması konusu son çıkan yasayla birlikte tekrar önümüze geldi. Firmanın EÜAŞ'a yazılı müracaatı var. Tasfiye sürecini tamamladıktan sonra Çöllolar'ı da tekrar inşallah işletmeye açacağız. O bölgede yine C sektöründe yaklaşık bin 800 megavatlık bir termik santrali planlıyoruz. İhale hazırlıklarına başladık. Onu da devreye aldığımızda bu havzada zaten 5 bin çalışanımız var. Belki 5 bin kişi daha Çöllolar'da ve yeni termik santral projesinde istihdam edilme imkanına da kavuşmuş olacak." diye konuştu.

- "Çoğulhan ve Alemdar'ı Taşıyacağız"

Çoğulhan ve Alemdar Mahallelerinin taşınması için çalışma yapacaklarını söyleyen Dönmez, "Çoğulhan ve Alemdar Mahallelerimizdeki vatandaşlarımız, santrale yakın olduğu için mağdur olduklarını dile getirdiler. Vatandaşlarımızın bizlere şikayetleri oldu. Tarlalarımız kamulaştırıldı fakat meskenlerimiz kamulaştırılmadığı için buradan çıkamıyoruz, dediler. Bunu da değerlendirdik. EÜAŞ Genel Müdürümüze talimatı verdik, Afşin, Elbistan ve büyükşehir belediyesi başkanlarımızla işbirliği içerisinde süratle o meskenleri hak, hukuk neyse kıymetlerini ödeyerek kamulaştıracağız. Çoğulhan ve Alemdar Mahallelerimizdeki vatandaşlarımız için yeni meskenler, konutlar yapmak için de belediye başkanlarımızla işbirliği içerisinde istedikleri, kabul ettikleri şehrin uygun yerlerine taşıyacağız" açıklamasında bulundu.

AK Parti hükümetleri öncesi 5 ilde kullanımı yapılan doğalgazın 81 ile yayıldığını belirten Dönmez, Elbistan ve Afşin İlçelerinde doğalgazın kullanıma başlandığını, Göksun ve Çağlayancerit ilçeleriyle ilgili çalışmanın önümüzdeki yıla kadar tamamlanacağını söyledi. Dönmez, A Termik Santralinden kaynaklanan hava kirliliğinin giderilmesi için şirket yetkilileri ile görüştüklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi