Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Çöllolar Kömür Sahası’nda kömür üretimiyle ilgili 18 milyon metreküp kazı çalışmasının startını verdi.Sahada üretime başlanmasını sağlayacak kapsamlı yeni ihalenin takvimi belli oldu.

Kazı işlemiyle birlikte yer altı su seviyesi yönetim sistemi kurulumu ve 533 kuyunun çalıştırılması işi de yapılacak.

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü, bir süre önce devraldığı Çöllolar Kömür Sahası’nı işletmeye açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacının karşılanacağı sahada yaklaşık 1000 personelin istihdam edilmesi planlanıyor. Toplam 544 milyon ton rezervi ekonomiye kazandırmak ve enerjiye dönüştürmek amacıyla başlatılan çalışmalarda üretim öncesi son hazırlıklar için peş peşe ihaleler düzenleniyor. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü, sahadaki drenaj ve gözetleme kuyularının devreye alınması, işletilmesi, tamiri, bakımı, drenaj kanallarının ve drenaj toplama havuzlarının temizliği ve bakım çalışmaları için Mayıs ayında ihale düzenlemişti.

Sahada üretime başlanmasını sağlayacak kapsamlı yeni ihalenin takvimi belli oldu. Bu çerçevede, sahada kömür tabakasının üstündeki toprağın kazılması amacıyla ihale düzenlenecek. 28 Eylül’deki ihalede, Çöllolar-1 Panosu 18 milyon metreküp dekapaj yapılacak. Dekapaj işlemi için kullanılacak tüm iş makinesi ve diğer teçhizatlar kapsayan ihalede ayrıca, proje dahilinde bulunan mevcut 533 kuyunun eksiklikleri giderilecek. Susuzlaştırmanın daha güvenli ve etkin bir şekilde yapılabilmesi için de Yer Altı Su Seviyesi Yönetim Sistemi kurulacak. Söz konusu sistem, 100 kuyuya uygulanacak. İhalenin süresi ise 600 gün olarak belirlendi.

Sahada, iş sağlığı ve güvenliğini ön planda tutan ve gelişmiş son teknolojik ekipmanların ve otomasyon sistemlerinin de kullanıldığı işletmecilik yapılacağı daha önceden duyurulmuştu. Toplamda 1000 personelin çalışacağı açıklanan Çöllolar Kömür İşletmesi’nde, daha önceden tayin olan işçilere öncelik tanınacağı belirtilmişti.

Editör: Haber Merkezi