Tadı, aroması, içerisindeki vitamin değerleri ile diğer sarımsak türlerinin önüne geçen tescilli Koçovası Sarımsağını tarlalarına eken çiftçiler gelecek hasat sezonu beklemeye koyuldu.

1600 rakımlı, 100 hanelik Koçovası Mahallesinde yaklaşık 750 dekar araziye uygulanan sarımsağın ekimine katılan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Koçovası Sarımsağının insan sağlığı için önemli elementleri içinde barındırdığını belirleterek, ekim sahasının artırılması için çalışmalar yapılacağını söyledi.

Koçovsı Sarımsağının bölgenin kalkınmasına destek sağlayacak bir ürün olduğunu belirten Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Afşin’in rakım olarak en yüksek mahallelerinden biri olan Koçovası Mahallesinde doğal olarak yetiştirilen sarımsağı toprakla buluşturuyoruz. Burada toprak çok verimli, suyu temiz. Bu özelliklere iklim özellikleri de eklenince inanılmaz bir ürün çıkıyor ortaya. Geçtiğimiz yıl Koçovası Sarımsağımızın Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaretini aldık. Benzer sarımsaklara göre çok üstün yanları var. Özellikle insan sağlığı için önemli elementlerinin başında gelen selenyum elementi yönünden zengin olan Koçovası Sarımsağı bu bölgenin kalkınması için destek sağlamaya devam edecek. Ürünümüzü daha çok tanıtarak Türkiye’de aranan bir sarımsak türü haline gelmesi için çalışacağız.” açıklamasında bulundu.

Koçovası Sarımsağının coğrafi işaret tescil belgesini alarak daha da değerli bir ürün haline geldiğine değinen Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Kayapınar, “ Bölgemizde yetiştirilen sarımsağımızın patent sürecinde analizleri yapıldı. Türkiye ve dünyaca ünlü sarımsak türleriyle karşılaştırıldığında Koçovası Sarımsağı selenyum elementi yönünden Taşköprü Sarımsağıyla hemen hemen aynı, Tunceli Sarımsağından dört kat daha fazla, C vitamini yönünden bakıldığında her iki türden daha zengin olduğu tespit analiz sonuçlarına yansımıştır. Koçovası Sarımsağı aroma ve tat olarak çok etkili. Sarımsağın sadece bir dişi bile yemeğe aroma vermekte.” İfadelerine yer verdi.

66 mahallesi bulunan Afşin’de 36 mahallesinde sarımsak üretimi yapıldığını ifade eden Kayapınar, “ İlçemizde 5 bin 500 dekar araziye sarımsak ekimi yapılıyor. Bu mahallelerimiz arasından Koçovası Mahallemiz rakımıyla, temiz havasıyla ön plana çıkıyor ve burada üretilen sarımsak diğer mahallelerimizde üretilen sarımsakların önüne geçiyor.” diye konuştu.

Eski uygarlıklarca sarımsağın ilaç olarak kullanıldığını ve genetik mutasyonların önüne geçtiğini söyleyen araştırmacı yazar ve yaşam koçu Nuray Karpuzcu da,  ata tohumlarının korunmasının ve ekim alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğinden bahsetti.

Daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için sarımsağın hayattan eksik edilmemesi gerektiğini belirten Karpuzcu, “ Sarımsağın tarihine bakıldığında ilk Sümerler ilaç olarak, Mısırlılar hem ilaç hem de gıda olarak kullanmışlar. Fakat Firavun piramitleri inşa ettirirken askerlerine daha güçlü ve daha çok çalışmaları için sarımsak yedirdiğini tarih kitaplarında görmekteyiz. Sarımsak aynı zamanda Kuran’ı Kerim’de adı geçen bir gıda. Osmanlı hekimleri ise birçok hastalığın tedavisinde sarımsağı kullanmıştır. Afşin’de yetiştirilen sarımsağın en önemli özelliklerini havasının temiz, canlı suya sahip olması ve toprağının henüz bozulmamış yapısına sahip olduğunu gördüm. Ata tohumu olan bu sarımsağı korumak ve bunu tüm dünyaya duyurarak buradaki üreticilerimize destek olmayız” ifadelerine yer verdi.

Koçoavsı Mahallesi Muhtarı Ali Kıraç ise, mahallede, sarımsağın Ekim ve Kasım aylarında ekiminin yapıldığını belirterek, “Mahallemizin tek geçim kaynağı sarımsak. İnşallah gelecek sezon ekim sahasını daha da genişleterek Koçoavası Sarımsağından çiftçilerimizin güzel bir gelir elde etmek istiyoruz. Koçovası sarımsağına gösterilen ilgiden çok memnunuz. Yetkililere teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi