Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve Elbistan 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Afşin’deki çocuklar, yaşadıkları zorlu günleri spor ve oyun temelli sosyal destek çalışmalarıyla unutmaya çalışıyor.

Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Afşin’deki çadır kentlere gönderilen psikososyal destek personelleri çocuklardan depremin izlerini silmek için etkinlikler düzenliyor.

Afşin Sentetik Çim Sahada kurulan çadır kentte görev alan psikososyal destek personelleri, çocuklara okul öncesi eğitimi, akıl oyunları ve oyun içerikli etkinliklerle destek olmaya çalışıyor. Psikososyal destek personelleriyle sohbet ve oyunlar oynayan çocuklar eğlenceli vakit geçiriyor.

Afşin Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Ayhan Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır kentte kalan çocuklara kurulan oyun çadırındaki etkinliklerle depremin travmalarını atlamaya yardımcı olduklarını söyledi.

Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığında psikolog olarak görev yapan Duygu Demir, “Afşin’de bir haftadan buyana çocuklarımızla iç içeyiz. Gönüllü arkadaşlarımızla birlikte çadır kentlerde Afşin Çocuk Evi adı altında bir oyun alanı oluşturduk. Çadırda çocuklarımızı, vakit geçirebilecekleri, oyalanabilecekleri etkinlik ve materyallerle buluşturuyoruz. Çocuklar burada çadır kentteki ortamdan uzaklaşıyorlar, aynı yaş gruplarıyla temas kurabiliyorlar. Kendimden başka çocuklarda var duygusunu burada yaşayabiliyorlar.” diye konuştu.

- “Çocukların yıkılan evleri, resimlere yansıyor”

Depremin etkilerini çocukların yaptıkları resimlere yansıdığını söyleyen psikolog Duygu Demir, şu ifadelere yer verdi:

“Çadırımızı açtığımızda çocuklara resim kağıtları ve boyama kalemleri verdik. Birer resim yapmalarını istediğimizde birçoğunun ev resmi ve depremin ardından ilçeye gelen AFAD personellerinin resmini yaptığını gördük. Kendi evlerini çizdiklerini ve her noktada görev alan AFAD’ın resmini yaptıklarını ifade ettiler. Depremi yaşayan çocuklarımız burada güzel vakit geçirerek, depremin etkilerinden kurtulacaklar.”

 - “Çocuklar bizim geleceğimiz”

Çorum Sosyal Hizmet Merkezinde psikolojik danışmanlık ve rehberlik görevlisi olarak görev yapan Ahmet Mert Aylak da, “ Bilindiği üzere ülkemizde çok büyük bir deprem faciası yaşadık. Bu faciasından en çok etkilenen çocuklarımız oldu. Çocuklarımızın bu süreci en az hasarla atlatmaları ve psikososyal gelişimlerini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmeleri için Afşin’imizde kurulan çadır kentte oluşturan çocuk evinde çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Çocuk evinde boyama etkinlikleri, hamur oyunları ve çocuk oyunlarıyla çocuklarımız zaman geçiriyor. Çocuklar bizim geleceğimiz. Bu etkinlikler çocukların hem deprem psikolojisinden çıkabilmelerini hem de hayatın normal akışının devam edebildiğini onlara anlatmaya çalışıyoruz”

Editör: Haber Merkezi