Yapımı sırasında çevresel yatırımlarının da yapılması nedeniyle çevreci santral olarak bilinen Afşin-Elbistan B Termik Santralına Kahramanmaraş İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nce havayı kirlettiği gerekçesiyle 37 bin 696 TL para cezası kesildi. İl Çevre ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Hasan Topak, kömürün kalitesiz olmasından dolayı işletme müdürlüğünce sistemin devre dışı bırakıldığını belirterek; "Bu da kirliliğe sebebiyet veriyor" dedi.

Afşin-Elbistan A  ve B Termik Santralı’nı belirli periyotlarla denetleyen Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin en son yapmış olduğu denetimlerde her iki santrale de havayı kirlettikleri gerekçesiyle ceza kesildi.
Baca Gazı Kükürt Arıtma Sistemi olmayan, elektro filtreleri çalışmayan ve bu nedenle de yıllardır çevreye zehir kusan A Termik Santralı’na katmerli ceza kesildi normal cezanın 2 katı uygulanarak 75 bin 392 TL cezai yaptırım uygulandı.
A Termik Santralı’na havayı kirlettiği gerekçesiyle bu cezayı kesen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, elektro filtreleri sağlam olan, Baca Gazı Kükürt Arıtma Sistemi bulunan ve tüm çevresel yatırımlarının yapılması nedeniyle çevreci santral olarak tanınan Afşin-Elbistan B Termik Santralı’na da yine aynı gerekçeyle 37 bin 696 TL para cezası kesti.
Santralleri denetleyen ekibin başında olan Çevre ve Şehircilik il Müdür Yardımcısı Hasan Topak, yapılan denetimler ve uygulanan cezalar hakkında yapmış olduğu değerlendirmelerde, denetimlerin devam edeceğini, cezanın tekrarı durumunda A Termik Santralı’na normal cezanın 3 katının yazılacağını söyledi.
Topak; “2 ay önce denetim yaptık. Her ikisine de hem Afşin-Elbistan A Termik Santralı’na hem de Afşin-Elbistan B Termik Santralıu’na hava kirliliğinden dolayı yaptırım uyguladık. Çevre kanunun ilgili maddesi gereğince 3 yıl içerisinde tekraren uygulanıyorsa katlanarak uygulanmasından dolayı Afşin-Elbistan A Termik Santralı’na 2 kademeyi uyguladık. Yani A Termik Santralı’na normal ceza olan 37 bin 696 TL’nin 2 katı olan 75 bin 392 TL para cezası kesildi. B termik Santralı’nda aslında donanım olarak bir sıkıntı yok. Ancak Kışlaköy’den verilen kömürün kalitesiz olmasından dolayı sistemin arıza açacağı endişesiyle artıma sistemlerini devre dışı bırakıyor işletme müdürlüğü bu da kirliliğe sebebiyet veriyor. Bu nedenle de B Termik Santralı’na 37 bin 696 para cezası kesildi. Biz hangi halde olursa olsun, yani Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü olarak işimizi yapmak durumundayız. A Termik Santralı’nın zaten elektro filtreleri deforme olmuş durumda ve rehabilitasyona muhtaç. Biz de işimizi takip edeceğiz” dedi.
Editör: Haber Merkezi