Kahramanmaraş İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, Elbistan Şeker Fabrikası’na ait olduğu iddia edilen atık suların Ceyhan Nehri’ne karışması ve balık ölümleri ile ilgili olarak inceleme başlattı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, Biyolog Kemal Tanrıverdi ve Çevre Mühendisi Erol Çatalbaş, atık suların Ceyhan Nehri’ne karıştığı alanda inceleme yaptıktan sonra, sudan numune aldılar.
Elbistan Şeker Fabrikası’ndan gelen yetkililer ile birlikte inceleme yapan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, daha sonra şeker fabrikasına geçerek, atık suyun bırakıldığı alanları incelediler.
Yapılan inceleme ve numune alımının ardından bir açıklama yapan, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, atık suyun şeker fabrikasına ait olduğunu ifade ederek, bu konuda gereken yaptırımların yerine getirileceğini söyledi.
Topak, şöyle konuştu:
“Elbistan’daki balık ölümleriyle ilgili olarak inceleme yapmaya geldik. Kaynarca bölgesindeki balık işletmeleri civarındayız. Şeker fabrikasından gelen atık sular, burada balık işletmesinden bırakılan temiz suya kavuşmak suretiyle kirliliğe sebebiyet veriyor. Biz bunu yerinde tespit etmiş olduk ancak, işletmede de kaçağın nereden olduğunu, nasıl kaynaklandığını yerinde tespit edeceğiz. Bu konuda idari yaptırım kararı uygulayacağız.”
Elbistan Şeker Fabrikası için, Su Kirliliği Yönetmeliği Standartlarını ihlal ettiğinden dolayı su kirliliği yönünden, Çevre Kanunu’nun 2872 sayılı kanunun 20. maddesinin E fıkrasının uygulanacağın belirten Topak, “Burada Ceyhan Nehri’ne karışan atık suyun kokusu ve yoğunluğu ile şeker fabrikasına ait olduğu belli oluyor. Numune de aldık ve analizleri ile de her şey ortaya çıkacak. Zaten fabrika yetkilileri de bunu teyit ediyorlar” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi