Kahramanmaraş’ın da arasında bulunduğu 13 kente büyükşehir statüsü kazandıracak “Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın meclise sunulması sevinçle karşılanıyor. Kocaeli modelinin baz alınacağı yasayla birlikte Kahramanmaraş’ta 9 olan ilçe sayısı, merkeze eklenecek 2 yeni ilçeyle birlikte 11’e yükselecek. İl genelindeki 62 belde belediyesi ise kapatılarak bu yerleşim yerleri köy olarak düzenlenecek.
Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, ilk dönemde küçük sorunlar yaşansa da ilerleyen dönemlerde büyükşehir olmanın Kahramanmaraş’a ve diğer illere önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi. Büyükşehir statüsüne kavuşulmasıyla birlikte daha güzel hizmetlere imza atılacağını kaydeden Poyraz, şöyle konuştu:
“Maraş aslında bunu çoktan hak etti. İlk başta belki bir takım ufak tefek sıkıntılar olabilir. Geçiş sürecidir çünkü. Ama ilerde hem illerin geleceği açısından, hem de kaynakların düzenli, israf edilmeden kullanılması açısından, şehirleşmenin bir getirisi olarak bu statüye girecek iller için hayırlı olacağını düşünüyorum. Biliyorsunuz Maraş’ımıza iki tane yeni ilçe eklenecek. Bir değişiklik olmazsa birinin adı Dulkadiroğlu birinin adı 12 Şubat olacak. Ama mecliste herhangi bir değişiklik olur mu onu bilmem. Böylece 9 olan ilçe sayımız 11’e yükselecek. ‘Halkımız için menfi bir şey olacak mı?’ derseniz, menfi yönden bir şey yok. ‘Bir kısmı vergiler artacak, emlak vergileri artacak.’ deniyor. Hayır, emlak vergileri gerektiği zaman gerektiği kadar zaten artıyor. Dolayısıyla kısa vadede, belki bir sene içerisinde bir geçiş süreci olabilir ama uzun vadede olması gereken buydu. Ben ilimiz için hayırlı olmasını diliyor, güzel hizmetlere vesile oluruz diye düşünüyorum.”
Kahramanmaraş’ın dünyaca ünlü dondurma markası MADO’nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Kanbur da, büyükşehir olmanın kente çok şeyler katacağını söyledi. Kahramanmaraş’ın gelişen vizyonuyla birlikte büyükşehir olmasının, burayı mega kent olma yolunda ilerleteceğine vurgu yapan Kanbur, şunları söyledi:
“Tabi ki büyükşehir olmayı çok istiyoruz. Böylelikle Kahramanmaraş’a hizmetlerin daha farklı yönlerde, daha şekilde geleceğine inanıyoruz. Örneğin ben Kahramanmaraş’ta üçüncü kuşak dondurmacıyım. Maraş’a bir iki tane turist çekebilmek için, dondurmamızı bütün dünyaya tanıttık. Fakat bu kentin mega kent olabilmesi için büyükşehirle birleşmesi lazım. Böylece daha iyi hizmet geldiğinde, turistlerin de daha fazla geleceğine inanıyoruz. Mesela biz ne diyoruz, ‘daha iyi dondurma yaparsak daha fazla turist çekeriz.’ Kahramanmaraş’ın gelişen vizyonuyla büyükşehir olduğunda da, hizmetleri her tarafa götürebilirse daha fazla turist gelecektir. Dolayısıyla biz büyükşehir olmayı istiyor ve seviniyoruz.”
Kahramanmaraşlı Sermet Çuhadar ise büyükşehir olabilmenin kentte yaşayan her vatandaş için yıllardır devam eden bir rüya olduğunu söyledi. Buna rağmen insanların kafasında bazı soruların da ortaya çıktığını dile getiren Çuhadar, şu ifadeleri kullandı:
“Bu rüya inşallah gerçekleşecek. Ancak yasanın nasıl bir modelle geçeceğini tam bilemiyoruz. Deniliyor ki “Kocaeli modeli geliyor.” Ama Kocaeli modeli tüm ilçeleri de kapsıyor. Dolayısıyla Maraş Belediye Başkanı, Elbistan’ın da, Afşin’in Belediye Başkanı olacak. Bu nasıl çözülecek? Çünkü Maraş Kocaeli gibi değil çok geniş bir alan. Biraz sorunla karşılaşılabilir ama Maraş yıllardır büyükşehir olmak istiyordu. Yasaya bakmak lazım. Ekonomik olarak ne getirir, ne götürür bunu bilmek lazım diye düşünüyorum.”
Editör: Haber Merkezi