Afşin Ticaret Odası Başkan Adayı Mehmet Kalender, Afşin Ticaret Odasına kayıtlı üyelerin aidatlarını ödeyememeleri sebebiyle üyeliklerinin askıya alınmasına tepki gösterdi.  Kalender, “Aidat borcu bir gün ödenir ama kullandırılmayan oyun telafisi mümkün değildir.” dedi.

Seçimlere az bir süre kaldığını söyleyen Kalender, "Nasıl ki yerel ve genel seçimlerde devlete vergi borcu olanların oy kullanma hakkı ellerinden alınmıyorsa, genel anlamda ticaret odasına aidat borcu olan işletmelerin de oy kullanma hakları ellerinden alınamaz, alınmamalıdır. Aidat borcu bir gün ödenir ama kullandırılmayan oyun telafisi mümkün değildir" dedi.

Yakın zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği seçimi ile Afşin Ticaret Odası seçiminin olacağını söyleyen başkan adayı Kalender, “ Yakın zamanda yapılacak olan oda seçimlerinde üyelerimizin seçme ve seçilme hakları ile ilgili yaşamsal bir konuyu gündeme getirmemiz gerekmiştir. Afşin Ticaret Odası'na da gerekenin yapılması konusunda müracaat ettik. Bilindiği üzere bütün dünyayı olduğu gibi ülkemizi de büyük sorunlarla karşı karşıya bırakan covid salgını sebebiyle ticaret odası üyelerinin birçoğu finansal problemler yaşadı. Buna karşın oda yönetimi, üyelerimizden normal bir süreçten geçiyormuşçasına aidat ödemelerini tam ve zamanında talep etmiş, ödeyemeyenlerin ise oda üyeliklerini askıya almıştır. Üyelerimizin yaşadıkları sorunlar bir yana, yakın zamanda yapılacak seçimlerde seçme ve seçilme hakkı bakımından oda üyeliğinin aktif olması gerektiği 5174 sayılı kanunun 10. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenmiş ve mevcut yönetim kendine göre bu hükme dayanarak askıya alma işlemlerini gerçekleştir. Ama oda yönetimi Salgın süresince aidatlarını ödeyemeyen üyelerimizin bahse konu aidat borçlarının affı' yönünde hareket ederek karar alabilirdi" açıklamasında bulundu.

Kanunun farklı fıkrasından açıklama yapan Kalender, "5174 sayılı kanunun 17. maddesinin 1. fıkrasının 'O' bendinde yer alan hükme göre, 'İradesi dışında meydana gelen mücbir sebeplerden dolayı ödeme güçlüğü içinde olan üyelerinin aidat borçlarının ve gecikme zamlarının affı veya yapılandırılması' Afşin Ticaret Odası Meclisi'ne verilmiş bir yetki ve ödevdir. Aynı hüküm doğrultusunda meclisin gerekirse bu yetkisini oda yönetim kuruluna devri de söz konusu olabilmektedir. Dolayısıyla üyelerimizin Afşin Ticaret Odası komiteleri ve meclisine aday olma ve adaylara oy verme haklarının kullandırılması konusunda, meclis ve yönetim kuruluna sorumluluk üstlenmelidir. 17. maddede yer alan hüküm doğrultusunda hareket ederek 'Salgın süresince aidatlarını ödeyemeyen üyelerimizin bahse konu aidat borçlarının affı' yönünde hareket etmeleri zaruri görünmektedir. Çünkü seçimlerin adaletli bir katılım ile serbest, eşit ve genel oy ilkelerine dayalı olarak gerçekleşmesi ancak bu şekilde mümkün olabilecektir" diye konuştu.

Sorunların giderilmesini isteyen Afşin Ticaret Odası Başkan Adayı Mehmet Kalender , "Aidat ödeyemeyen üyelerin seçme ve seçilme haklarının kısıtlanması Anayasamızın 2. maddesinde düzenlenen 'Demokratik Hukuk Devleti' ilkesine ve 10. maddesinde düzenlenen 'Eşitlik' ilkesine de aykırıdır. Nasıl ki yerel ve genel seçimlerde devlete vergi borcu olanların oy kullanma hakkı ellerinden alınmıyorsa, genel anlamda Ticaret Odası'na aidat borcu olan işletmelerin de oy kullanma hakları ellerinden alınamaz, alınmamalıdır. Oda meclisi ve yönetim kurulu, üyelerimizin en doğal ve demokratik haklarından olan seçme ve seçilme haklarından mahrum bırakılmalarının önüne geçmemelidir. Aidat borcu bir gün ödenir ama kullandırılmayan oyun telafisi mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi