Doğan, Baro yönetim kurulu üyesi avukatlarla birlikte Maraş olaylarının 34. Yıl dönümü dolayısıyla Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Ünal Ateş’i ziyaret etti. Alevi Dedesi Mazlum Güler’in de katıldığı ziyarette barış ve kardeşlik mesajları verilerek kentteki huzur ortamını kimsenin bozamayacağı belirtildi.
Ziyarette konuşan Doğan, 34 yıl önce yaşanan olayları tasvip etmenin mümkün olmadığını belirterek, olayların gerçek faillerinin bulunması gerektiğini işaret etti. Bu konuda TBMM çatısı altında meclis araştırma komisyonu kurulması gerektiğini kaydeden Doğan, şöyle konuştu:
“Kardeşlik ruhunu ön plana çıkarmak için, karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak için ve bundan sonra da bu ruhun pekişmesine yönelik neler yapabiliriz, nasıl ortak projeler geliştirebiliriz ve Kahramanmaraş halkına nasıl kartı sağlayabiliriz bunun için buradayız. O tarihte yaşanan olayları tasvip edebilmek mümkün değil. O gün çeşitli odakların kalabalıkları galeyana getirmesi nedeniyle kardeşçe yaşayan insanların arasına fitne sokulmasıyla yaşanmış vahim bir olay var. Bu olay maalesef o dönemdeki her olayda olduğu gibi tamamen aydınlatılamadı. Bu noktada Maraş olaylarının darbeleri araştırma komisyonu gibi mecliste bir araştırma komisyonu oluşturularak bu olayların aydınlatılmasını, gizli ellerin deşifre edilmesini istiyoruz. Gerçeklerin tüm saflığıyla ortaya çıkmasının elzem olduğunu düşünüyoruz ve yasama organını göreve çağırıyoruz.”
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ateş ise Alevilerin Sünnilerle, Sünnilerin de Alevilerle hiçbir probleminin olamayacağına vurgu yaptı. Yıl dönümlerinde anma programı yapılmasına izin verilmemesini de üzüntüyle karşıladıklarını ifade eden Ateş, şunları kaydetti:
“Kardeşliğinden hiçbir zaman şüphe duymadığımız insanlarla bu ortamda bir arada olmak incinen gönlümüze su serpti, ferahlattı. Metin Bey konuşurken sanki genel başkanım konuşuyor gibi dinledim, söylediği her sözün altına imzamı atarım. Biz zaten onun söylediğinin dışında bir şey söylemiyoruz. Ölenleri anmak istiyoruz, bir takım taleplerimiz var ama birileri bizi bu tarihlerde Maraş’ın huzurunu bozmak isteyenler gibi gösteriyor ve bu da bizi üzüyor. Böyle bir niyetimiz azla olamaz. Biz diyoruz ki Maraş’ın üzerinde bir kara leke var, bu lekenin kalkması gerekiyor. Gerçek failler bulunmalı, bu suç onların üzerinde kalmalı. Maraş’ta yaşayan suçsuz günahsız insanların zaten kabahati yok. Ben bu kentte huzursuzluk olmasını isteyecek en son kişiyim, bu şehirde sizlerle birlikte kardeşçe yaşıyoruz. Bunda şüphe yok. Ama geleneğimiz ve göreneğimizin bir parçası olarak bu günlerde bizi ziyarete gelen insanlara otoban çıkışlarında barikat kurarak değil, en iyi şekilde misafir edip gönderirsek daha iyi olur diye düşünüyorum.”
Ziyarette daha sonra karşılıklı görüş alışverişinde bulunularak, kardeşlik yolunda atılabilecek adımlar değerlendirildi.
Editör: Haber Merkezi