Adatepe barajının doluluk oranı %50 oldu.

Afşin’de gecen yıl yaşanan kuraklık ardından bu yıl yağışlarla birlikte barajlarında doluluk oranları da hızlı bir şekilde artı. Bölgemiz için son derece önemli olan Adatepe Barajı’nın doluluk oranı %50 seviyelerine ulaştı.

Afşin’de yapımına 22 yıl önce başlanan ve Afşin, Elbistan ve Göksun'da 31 bin 554 hektar araziyi sulayacak olan Adatepe Barajında 2012'de su tutulmaya başlamıştı. Çiftçiler için son derece önemli olan barajın doluluk oranı kar yağışı ile birlikte artmaya başladı.

Yüksek kesimlerde yağan karın erimesiyle birlikte yüzde 50'leri bulunan doluluk oranının artması bekleniyor.

Kahramanmaraş’ta bulunan barajların doluluk oranları ise şu şekilde sıralandı:

Adatepe Barajı % 50, Menzelet Barajı %46, Sır Barajı %50 Ayvalı Barajı %10, Kartalkaya Barajı  %35  ve Kahramanmaraş’ın su ihtiyacının bir bölümünü karşılayan Kılavuzlu Barajı’nda ise, %99 seviyelere geldiği bildirildi.

Adatepe Barajı

Adatepe Barajı Göksün ilçesinin 20 kilometre kuzey doğusunda, Göksun Çayı üzerinde yer alıyor. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde olup, 500 milyon metreküp depolama hacmine sahip. Barajın gövde dolgu hacmi 5,4 milyon metreküp. Sulama ve Afşin-Elbistan Termik Santralinin D ünitesine 1,5 metreküp/saniye soğutma ve katma suyunu sağlamak maksadıyla inşa edildi. Adatepe Barajı ile cazibeli olarak 232 bin 440 dekar ve pompajlı 83 bin 100 dekar olmak üzere, toplam 315 bin 540 dekar sulanacak.

Editör: Haber Merkezi