Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çalışma ziyareti için geldiği Ankara'da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani ile Afşin-Elbistan bölgesindeki 12 milyar dolarlık enerji yatırımına ilişkin teklif üzerinde görüşme yaptıklarını açıkladı.

Afşin-Elbistan bölgesindeki linyit kömürü rezervlerini ekonomiye kazandırmak için 10-12 milyar dolarlık bir uluslar arası yatırım yapılması yönündeki çalışmalar sürüyor. Bölgedeki bu dev enerji yatırımına Katar’ın büyük ilgisi bulunuyor. Katar’ın devlete ait Nebras isimli enerji şirketi, Türkiye’nin en büyük termik santral projelerinin başında gelecek yatırım için Japon enerji devleri Mitsubishi Corp, Marubeni ve Chubu Electric Power firmalarıyla konsorsiyum kurulmasını öngören bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmanın imzalanmasından kısa bir süre sonra Ankara’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelişinde törenle karşılandı. Katar Emiri'nin gerçekleştirdiği çalışma ziyaretinde enerji sektörü ve ekonomi alanında ikili ilişkilerin daha da geliştirmesi konularının görüşüldüğü bildirildi.

Toplantının ardından bir açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Katar Emiri ile Afşin-Elbistan ile ilgili verecekleri teklif üzerinde konuştuklarını kaydetti. Bakan Yıldız, "Bir müzakere süreci içeriyor. O projenin mutlaka geliştirilmesi lazım. Bir yandan ham petrol, bir yandan doğalgaz derken bir yandan da yerli kömürle alakalı projeleri geliştiriyor olmamız lazım" şeklinde konuştu.

 Katar’la Japon enerji devleri, Afşin-Elbistan için anlaşma imzalamıştı

 

Afşin-Elbistan santraline ilgi gösteren Katarlı Nebras, 12 milyar dolarlık yatırım için Japon enerji devleri Chubu, Marubeni ve Mitsubishi ile ön mutabakat anlaşması imzalamıştı. Yeni ortaklıkla Katar Hükümeti'ne ait Nebras şirketi ile Japon devleri Mitsubishi Corp, Marubeni ve Chubu Electric Power firmalarıyla konsorsiyum kurulmasına karar verilmişti. Geçtiğimiz günlerde Japonya’nın başkenti Tokyo'da düzenlenen Katar-Japonya Ekonomi Forumu'na katılan Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Jassim bin Mohammed al Thani ile Japon firmalarının üst yönetimiyle ortaklık anlaşmasını imzalamıştı. Bölgedeki kömür madenlerinin geliştirilmesini hedefleyen santralin inşaatının 10 yıl süreceği, tamamlandığında 4 bin 500 MW'lık bir güce sahip olacağı kaydediliyor.

 

Editör: Haber Merkezi