Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından alınacak olan 219 işçinin Afşin ve Elbistan bölgesinden alınmasını istedi.
EÜAŞ Genel Müdürlüğü, Afşin-Elbistan’daki işyerlerine alacağı 219 teknisyen ve tekniker için İŞKUR ile yazışmalarını tamamladı. İşçi alımı ile ilgili liste İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’ne ulaştı ve ilan 4 Kasım Salı günü yayımlandı.
Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğünün Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü ile Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerine işçi alımlarının Afşin ve Elbistan bölgesinden alınması gerektiğini söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Akpınar, " Bilindiği üzere EÜAŞ üç yıl aradan sonra bölgemizde bulunan termik santrallere 219 işçi alımını gerçekleştirecek. Bu işçilerin kesinlikle Afşin ve Elbistan bölgesinden alınması gerekmektedir. EÜAŞ geçmişte yaptığı hataları bu işçi alımında tekrar yapmamalı ve bölge halkımıza sahip çıması gerekmektedir. Geçmişte yaşanan işçi alımlarında Afşin ve Elbistan ile alakası olmayan vatandaşlar işe alınmış ve bölge halkı mağdur edilmiştir. Biz bu tür olayların tekrar yaşanmamasını istiyoruz. Termik santraller bizim bölgemizde, bizim vatandaşlarımızın arazileri kamulaştırılıyor, bizim insanlarımız hava kirliliğine maruz kalıyor fakat bu vatandaşların yerine başka bölgelerden işçilerin istihdamı sağlanıyor. EÜAŞ tarafından AEL ile A ve B Termik Santrallerine alınacak olan 219 işçinin Afşin ve Elbistan bölgesinden alınması gerekiyor. Afşin ve Elbistan'da yaşayan vatandaşlar işçi alım süreçlerinde dışarıdan istihdam sağlandığı için hep mağdur olmuştur. Bizim insanlarımız termik santrallerinden kaynaklı bir çok sorunla mücadele ediyor. Kamulaştırmadan dolayı bölgede çiftçilik  bitti. Vatandaşlarımız santrallerin külünü dumanını yutuyor, kanser oluyor. Afşin olarak bu durumu kabul etmiyoruz ve bu konuda EÜAŞ'a yapacağı bu alımda, önceliğin bölge halkına verilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Geçmişte yaşanan olayların bir daha yaşanmamasını istiyoruz." açıklamasında bulundu.
AEL ile A ve B Termik Santrallerinde alınacak olan 219 işçinin Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından yapılan sınavla alınmasının yanlış bir uygulama olduğunu belirten Akpınar, " Santrallerde çalışacak olan işçiler üniversitenin yapmış olduğu sınavla değil, direk olarak EÜAŞ tarafından bölgede arazileri kamulaştırılan vatandaşların işe alınması gerekiyor. Çünkü kamulaştırma bölge halkının belini büküyor. Verimli topraklarımız kamulaştırmaya maruz kalmadan önce, Afşin, Türkiye'nin fasulye ihtiyacının %10'unu karşılıyordu, buğday ihtiyacını ve ayçiçeği ihtiyacını karşılamaktaydı. Afşin halkı bayrağına, devletine saygılı olduğu için ses çıkartmıyor ama bundan sonra böyle olmayacak. Başka yerde bir ağaç kesildiği zaman dünyayı ayağa kaldırıyorlar. Afşin ve Elbistan bölgesindeki vatandaş külden, dumandan zehirleniyor, sesini çıkartmıyor. Bizim saygımızı kimse süistimal etmesin ve 219 işçi bölgemizden temin edilsin."dedi
 
İŞKUR, Müracaatları Elbistan Şubesi Kanalı İle Alacak
 10 gün süreyle askıda kalacak olan ilandan sonra, KPSS puanı veya kamulaştırma mağdurlarının başvurularının ardından sınava katılacak olan işçi adaylarının ismi açıklanacak. Daha sonra Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından, test usulü sınav yapılacak. Sınavda başarılı olanlar, EÜAŞ’a ait santraller ve AEL İşletme Müdürlüğü’nde işbaşı yapacaklar.
İşte meslekler ve kadro sayıları:
EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nün Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü ile A ve B Termik Santrallerine alacağı meslekler, okul türleri ve kadro sayıları ise şöyle olacak:
Afşin-Elbistan A Termik Santrali:
Toplam 60 işçi alınacak. EML Elektronik Teknisyeni-3, EML Elektrik Teknisyeni-3, MYO Proses İşçisi (Elektrik)-5, MYO Proses İşçisi (Makine)-5, MYO Proses İşçisi (Elektrik Enerjisi Üretimi)-5, EML Metal Teknisyeni-5, EML Tesviyeci-3, EML Makine Teknisyeni-31.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali:
Toplam 69 işçi alınacak. EML Elektronik Teknisyeni-5, EML Elektrik Teknisyeni-10, MYO Proses İşçisi (Elektrik Enerjisi Üretim)-5, MYO Proses İşçisi (Makine Teknolojisi)-5, EML Kimya Teknisyeni-4, MYO Proses İşçisi (Elektrik)5, EML Makine Teknisyeni-35.
Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL):
Toplam 90 işçi alınacak. EML Elektrik Teknisyeni-6, Lise Ağır Kamyon Şoförü (E Ehliyet-SRC3 veya SRC4)-10, Lise Akaryakıt Tevziatçısı-5, EML Su Pompa Montörü (Metal-Torna-Tesviye)-10, Lise Dozer Operatörü-10, Lise Ekskavatör-Beko Operatörü-6, Lise Greyder Operatörü-2, EML İtfaiye Eri-6, Lise Loder Operatörü-8, EML Marangoz (Ahşap Teknolojisi)-2, EML sıvacı (İnşaat Teknolojisi)-3, EML Sondör (Metal-Torna-Tesviye)-10, Lise Tahmil Tahliyeci-4, Lise Tır Şoförü-3, Lise Forklift Operatörü-1, Lise Merkez Ambarcı-2, Lise Kantarcı-2.
Editör: Haber Merkezi