Sınır kapılarındaki ticareti kolaylaştırmak, hizmet kalitesini artırmak ve gelişmeleri yakından takip etmek için Danışma Kurulu Üyeleri Edirne Hamzabeyli Sınır Kapısında istişare toplantısı düzenledi.
Gümrük kapılarında artık yeni bir döneme giriliyor. Teknik alt yapıda yeniliğe giderek ticaretin önünü açmayı hedefleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ticaretin yoğun olduğu ülkelerde yeni sınır kapılarıyla süreci destekleyecek. Irak, İran ve Gürcistan sınırında yeni 10 gümrük kapısı daha açma hazırlıkları sürerken, bir yandan da mevcut kapılarda modernizasyon çalışmaları için TOBB ile yeni anlaşma yaptı.

 
Konu hakkında bilgi veren Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, "Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sınır kapılarındaki ticareti kolaylaştırmak ve kaçakçılığa karşı daha etkin önlemler almak için bir anlaşma yapıldı. Bulgaristan'ın tam üyeliğe kabulü ile Avrupa Birliği'ne komşu hale gelen Hamzabeyli Sınır Kapısı'nın yolcu ve araç geçiş kapasitesinin artırılması bir zorunluluk halini almıştır. Bu kapsamda, modernizasyon öncesinde Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda yıllık yaklaşık 220.000 araç ve 350.000 yolcuya hizmet verilirken, modernizasyonun tamamlanmasıyla birlikte 500.000 araç ve 1.500.000 yolcuya hizmet verilebilir hale gelinmiştir. Toplam 64.000 m² açık alana sahip olan Hamzabeyli Sınır Kapısı, 2.000 m²'lik ticari binaya sahip ve 1.800 m²'lik idari binadan oluşmaktadır" açıklamasında bulundu.
 
Hamzabeyli Sınır Kapısı Danışma Kurulu Üyesi  Can, "2005 yılında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile 137 Oda ve Borsanın ortaklığı ile kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş (GTİ) "yap-işlet-devret" modeli çerçevesinde sınır kapılarını modernize etmektedir. Faaliyetlerine; Habur Sınır Kapısı'nın modernizasyonu ile başlayan GTİ, sırasıyla Cilvegözü, Sarp, Hamzabeyli, Kapıkule ve Nusaybin Sınır Kapılarının da yeniden yapımlarının hızla tamamlanmasıyla devam etmiştir. "Yap-İşlet-Devret" modeli ile kara sınır kapılarının modernizasyonunun Türkiye'de ve Dünyada ilk ve tek uygulayıcısı olan GTİ, projelerine Türkiye'deki diğer sınır kapıları ile hız kazandırmaktadır. Yolcuların her türlü ihtiyacına cevap vermekte olan yiyecek-içecek mekanları, bankalar, hediyelik eşya ve gümrüksüz satış mağazaları en modern şekilde hizmet vermektedir. Bu çerçevede, GTİ tarafından sadece ticari alanlar işletilmekte olup, gümrük ve pasaport kontrolü gibi her türlü idari işlem ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılmaya devam etmektedir." diye konuştu.
 
 

 
 
Editör: Haber Merkezi