Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 73. yılında Afşin’de düzenlenen törenle anıldı.
 
Atatürk Meydanı'nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenklerin bırakılmasıyla başladı. Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'te sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi. Buradaki törenin ardından Afşin TEAŞ İstiklal İlköğretim Okulunda düzenlenen anma törenine geçildi.
TEAŞ İstiklal İlköğretim Okulu tarafından organize edilen törene, Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Garnizon Komutanı Binbaşı Taner Manav, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Afşin Cumhuriyet Savcısı Zeki Yüksel, Afşin Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Sedat Alıcı daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan TEAŞ İstiklal İlköğretim Okulu Müdürü Ahmet Ergin, “Medeniyet yolunda ilerlediğimiz bu yüzyılda, ileriyi görebilen ve daha ileriye gitmeyi amaçlayan yeni nesiller yetiştirmek, Mustafa Kemal gibi düşünebilmekle başlar.
Atatürk'ü ve en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyetini anlamak, Cumhuriyetin temel niteliklerini ve kazanımlarını her koşulda korumak, 10 Kasımlarda üzerimize düşen birinci görevdir.
10 Kasımlar artık üzülüp matem tutma günleri değil, Atatürk'ü daha iyi anlayabilme ve yaşayabilme günleridir.
Atatürk: " Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında, belki gayelere tamamen erişemediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar." diyerek devlet ve toplum hayatına getirdiği ilkelerin dogmatik değil, akla ve bilime dayalı olduğunu dile getirmiştir.
Atatürk'ün gösterdiği yolda ilerleyebilmek, yani çağdaş medeniyeti yakalayıp aşabilmek, kendimizi çağdaş dönüşümlere göre yenileyebilmek, mücadelemizi Mustafa Kemal'in irade gücü, azmi, bağımsızlık aşkı, cesareti, disiplini ve kararlılığıyla gerçekleştirebilmekle mümkündür.
Bu duygu ve düşüncelerle, aramızdan ayrılışının 73. yılında Türk Milleti'nin yüreğinde ölümsüzleşen, Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha saygıyla anıyor, şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar ardından şiirler, yazılar okundu. Konuşmalar ardından izleyicilere “Atatürk” konulu oratoryo sunuldu.
TEAŞ İstiklal İlköğretim okulunun hazırlamış olduğu 10 Kasım oratoryosu izleyicilere duygusal anlar yaşatırken diğer taraftan da büyük alkış aldı. 
Öte yandan hafta boyunca okullar arasında düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verildi.
Editör: Haber Merkezi