Afşin'de, Aşık Mahsuni Şerif'i anma programı düzenlendi.

Afşin Fen Lisesi, 2001 yılında vefat eden Aşık Mahsuni Şerif için,Proje Kenti Afşin projeleri kapsamında 'Aşık Mahsuni Şerif'i Tanıma ve Anma' etkinliğini gerçekleştirdi.

 Afşin Hükümet Konağı Konferans salonunda düzenlenen 'Aşık Mahsuni Şerif'i Tanıma ve Anma' etkinliğinde açılış konuşmasını yapan Afşin Fen Lisesi Müdürü Remzi Yayıcı,"Anadolu'nun bu güzide bölgesinin şair, yazar ve ozan yetiştirmedeki verimliliğini dile getirmek isterim. Başta bu programın öznesi olan Âşık Mahsuni Şerif olmak üzere Abdurrahim Karakoç, Hayati Vasfi Taşyürek, Âşık Yener; daireyi biraz genişlettiğimizde Necip Fazıl Kısakürek, Yedi Güzel Adam olarak nitelenen yedi büyük şair ve yazar bir çırpıda sayabileceğimiz uluslar arası şöhrete sahip isimler olur." dedi.

Bu büyük sanatçıların yanı sıra isimlerini kamuoyunun henüz tanımadığı nice kayıp değerler olduğunu söyleyen Yayıcı, "Daha geçenlerde, Afşin Fen Lisesi olarak Kendilerinin misafiri olduğumuz Afşin Ozanlar Derneğinde gördük ki şiir yazan, beste yapan, saz çalıp icra eden o kadar kıymetli sanatçımız var ki bu insanların yetenekleri karşısında insanın şaşkınlığa düşmemesi neredeyse imkânsız. Ama gelin görün ki bu kıymetli şahsiyetleri, ilçemizde bile bu konuya özel ilgisi olan insanların dışında kimseler tanımıyor. Esasen bu biraz da toplum olarak sanat konusundaki duyarsızlığımızın acı bir sonucu değil midir? Gönül istiyor ki ünlü olsun olmasın bütün bu isimler üzerinde çalışmalar yapıp, programlar düzenleyelim. Kaymakamlığımızın başlattığı bu güzel adım umarız bu dileğimizin mukaddimesi olur." açıklamasında bulundu.

Müdür Yayıcı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kaymakamımız Sayın Fatih Aksoy Beyefendi, Âşık Mahsuni Şerifi ilçe gündemine bir kere daha taşıyalım dediğinde çalışma arkadaşlarımla birlikte tatlı bir heyecana kapıldık. İlçe insanı olarak yakından tanıdığımız büyük bir isme mütevazı de olsa bir parantez açabilecektik. Büyük bir özveriyle işe koyulduk ve biraz sonra beğeninize sunacağımız programı hazırladık. Bu konuda temel referansımız, imkânlarımız doğrultusunda Âşık Mahsuni Şerifle ilgili hemen her şey oldu. Ama takdir edersiniz ki bir, bir buçuk saatlik bir programda araştırdığımız her çalışmaya yer vermemiz imkânsızdı. Aşık Mahsuni Şerifin şiiri, sanatı, ozanlığı, müziği, müziğindeki melodik yapı farklılıkları gibi konuların her biri en az bir konferans, bir panel, bir sempozyum konusudur. İlkini gerçekleştirdiğimiz bu çalışmanın ileriki yıllarda ulusal bir proje olarak ülke gündemine gelmesini temenni ediyoruz.

Afşin'i bilmeden Âşık Mahsuni Şerifi tanımak, Mahsuni Şerifi bilmeden de Afşin'i tanımak hayli eksik olacaktır. Türk romancılığının büyük ismi Orhan Kemal için Çukurova ne ise, Kıymetli edebiyatçı, akademisyen Ahmet Hamdi Tanpınar için "Beş Şehir" isimli eserinde Bursa, İstanbul, Ankara, Erzurum, Konya ne ise Afşin de Âşık Mahsuni Şerif için odur. Afşin'in sokakları, Köyleri, dağları Mahsuni'nin türküleriyle paylaştığı bir hayatın parçalarıdır sanki. Öyle olmasaydı ozan "Vay göresim geldi Berçenek seni" diye dertlenir miydi? Bu sebepten de Mahsuni bugün, dünya görüşü, ideolojisi ne olursa olsun bütün bölge insanının türkülerini ezbere bildiği ortak bir değer haline gelmiştir.

Bazı şeyler vardır insana işte ben buyum der. Âşık Mahsuni Şerif de sanatıyla ve mücadelesiyle adeta insana ben buyum der. Kendisinin "Benim söylediklerim neyse ben O'yum" sözü buna en iyi örnektir. Âşık Mahzuni'yi sizlere anlatırken kendisinin hayatını kısa, fakat sanatını, dünya görüşünü ve mücadelesini geniş ve Âşık Mahzuni'ye yakışır bir şekilde anlatmaya çalıştığımıza inanıyorum."

Anma programında, ozanlık geleneğinde Aşık Mahsuni Şerif'in yeri hakkında bilgilendirmenin ardından Mahsuni'nin beğenilen türküleri seslendirildi. Son olarak Aşık Mahsuni Şerif temalı ilkokul, ortaokul ve liseler arasında yapılan şiir, resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verildi.

Programa Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, Afşin Belediyesi Başkan Vekili Hacı Bekir Mert, Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Nusret Karataş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Mahir Turan, kurum amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileriyle çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Editör: Haber Merkezi