Afşin Belediyesince düzenlenen ve yoğun ilgi gören “Aromatik Bitkiler ve Arı Ürünleri Festivali” sona erdi.

Afşin Belediyesi tarafından oluşturulan 380 dekarlık dünyanın en büyük tek parça lavanta tarlaları ve arı ürünleri için gerçekleştirilen “Aromatik Yağlar ve Arı Ürünleri Festivali” on binleri ağırladı.

Festival, Elçibey Caddesi ve Atatürk Caddesinde bando takımı ve katılımcıların yer aldığı kortej yürüyüşüyle başladı. Yürüyüşte esnaf ve vatandaşlara ilçede yetiştirilen lavantalardan elde edilen ürünlerden hediye etti.

3 gün boyunca on binlerce Afşinlinin akın ettiği konserlerle devam etti. Afşin Kapalı Semt Pazarında gerçekleştirilen konserin sunuculuğunu dizi oyuncusu ve model Wilma Elles yaptı. Halk müziği sanatçısı Elif Buse Doğan, sanatçı Kıraç ve Rafet El Roman konserine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Konserde yerel sanatçılar Hüseyin Özdemir, Özdemir Kardeşler, Aynur Bolat ve Afşin Belediyesi Türk Müzik Topluluğu sahne aldı.

Kahramanmaraş dondurması, Afşin lavantasıyla buluştu

Konserde, Alpedo Kervan Lezzet Grubu tarafından yapılan 200 kilogram ağırlığında ve 120 santim uzunluğundaki lavantalı dondurma kesildi. Lavantalı Kahramanmaraş Dondurmasına festival alanındaki vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

“Aromatik Bitkiler ve Arı Ürünleri Festivali”ni değerlendiren Güven, “3 gün boyunca sanatçılarımız Afşin halkı için konser verdi. Her şey çok güzeldi. Ben Afşin halkına teşekkür ediyorum. 2 yıl hasat şenliği yaptık, artık festival düzenliyoruz. İnşallah gelecek yıl da unutulmaz bir festivale ev sahipliği yapmak istiyoruz” dedi.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Afşin Aromatik Yağlar ve Arı Ürünleri Festivali’mizin son gününde Rafet El Roman sahne aldı. Aromatik bitki sevdamız lavanta ile başladı; ama artık çiçek değil yağ üretiminde söz sahibi olmak istiyoruz. Hazırlıklarımızı ona göre yaptık. Tesisleşmemizi sağladık. İlk sene hasat şenliği yapmıştık. Artık festival yapıyoruz. Niye festival yaptık? Çünkü ürünlerimiz var. Pazarlayacak, insanlara sunacak görsellerimiz var” açıklamasında bulundu

“Afşin Binboğa Balları ve Arı Ürünleri, Pazara Giriyor”

Türkiye’nin ilk arı evini Hacettepe Üniversitesi ile Afşin’de kurduklarını hatırlatan Başkan Güven, şöyle konuştu:

“Bu sene ilk bal hasadımızı da yaptık. İlk ürünlerimizi muhafaza altına aldık. Hacettepe Üniversitesi’ne araştırmaya gidecek, ondan sonra da pazarlamaya başlayacağız. Tabi bunlar sadece belediyeye gelir elde etmek için yaptığımız çalışmalar değil. Bölge çiftçisine yeni gelir kapıları oluşturmak istiyoruz. Bu nedenle çiftçilerimizi de bu sisteme dahil ettik. Amacımız daha kaliteli, güvenli gıda üreterek yüksek fiyat girdisiyle pazarlamak. Arı birliği sistemin içerisinde, Ziraat Odamız sistemin içerisinde, çiftçilerimiz sistemin içerisinde. Daha önceki Efsus markamıza ilaveten bu yıl bir markamız daha var. Afşin Bal Birliğimizin markası olan Afşin Binboğa Balları ve Arı Ürünleri, pazara giriyor. Bunlarla inşallah çiftçilerimizin yüksek gelir elde etmelerini sağlamaya çalışıyoruz.”

Afşin’de ekilmeyen arazi bırakmama gayretinde olduklarını ifade eden Güven, şu değerlendirmelerde bulundu: “Geleneksel ürünlerden yeterince verim alamadığımız yerlerde aromatik bitki yetiştirmek istiyoruz. Bazı firmalar yoğun bir şekilde kekiğe yöneliyor. Çok büyük alanlarda satın alma garantisiyle kekik üretmemizi istiyorlar. Biz de kekik için denemeleri yapmıştık, yaygınlaştıracağız. Amacımız çiftçilerimizi de bu işe dahil ederek sadece çocuklarımıza değil torunlarımıza da yeni iş ve aş kapısı bırakmak istiyoruz. Festivalimizi de bu işin önemine dikkat çekmek için yapmaya başladık. Aromatik bitkiler her yerde var. Biz; planlı, programlı ve teknik olarak girdik. Şu anda 35 çeşit yağımız var. Üretim konusunda partnerlerimizle çalışıyoruz. Biz onlar için üretiyoruz, onlar bizim için üretiyor. Ama sonuçta Efsus markasıyla pazarlanıyor.”

Editör: Haber Merkezi