Afşin'de, 380 dekarlık lavanta tarlasına kurulan ve arıların doğal ortamları ile bal üretim aşamalarının gözlemlenebileceği "Arı evi" ile Aromatik Yağlar Distilasyon Tesisi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Afşin Belediyesi ve Hacettepe Üniversitesi iş birliğinde yürütülen proje kapsamında Beyceğiz Mahallesi kırsalında oluşturulan, rengarenk kovanlarıyla dikkati çeken ve içine 25 kovan yerleştirilen arı evi ve Aromatik Yağlar Distilasyon Tesisi'nin açılışı için tören düzenlendi.

Programda bir konuşma yapan Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, projeyi destekleyen ve başlatan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’e teşekkür ederek, Afşin'de arıcılık anlamında bir ilke imza atıldığını dile getirdi.

Özkırım, projenin benzerlerinin birçok il ve ilçelerde devam edeceğine inandığını ifade ederek, üniversitelerine bu konu hakkında birçok başvurunun olduğunu söyledi.

Projede emekleri bulunanlara teşekkür eden Özkırım, şunları belirtti:

"Projemizin iki amacı var. Bir tanesi tüketicilerimize, balı bilmeyene, arının önemini bilmeyene böyle güzel bir lavanta bahçesinin içerisinde arıyı tanıtmak, arıcılığın nasıl bir meşakkatli yol olduğunu göstermek. Buraya gelen ziyaretçiler Türkiye’de bir ilk olan tek parça halindeki en büyük lavanta tarlasındaki o mor çiçeklerin arasında rengarenk kovanların içindeki arıların vızıltılarını sağ yanında duyacak, sol yanında da arıların ürettiği balı, arı sütü ve poleni, propolisi raflarda görebilecek. Bu çok önemli. Projemizin ikinci amacı ise arıcılarımıza yönelik. Arıcılarımız da burada Hacettepe Üniversitesinin bilimsel gelişmelerden haberdar ettiği uygulamaları görebilecek."

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven de Afşin-Elbistan'ın Türkiye’nin en büyük dördüncü ovasına ev sahipliği yaptığını ve bunun kendileri için büyük avantaj olduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Ali Bekiroğlu da Afşin Belediyesini hayata geçirdiği projelerden dolayı tebrik etti.

Bekiroğlu, "Bu projede kırsal kalkınma anlamında girişimcilik hikayeleri bekliyoruz. Bu girişim hikayeleri ajansımız marifetiyle desteklemeye inşallah devam edeceğiz. Bu vesileyle duyurmak isterim ki şuanda ajansımız uhdesinde geçtiğimiz hafta ilan edilmiş girişimcilik programı var. Bu girişimcilik programından Afşin ilçesinde lavanta ve tıbbı aromatik bitkilerle ilgili girişimcilik hikayelerini duymak isteriz. Bu projelerin çoğalmasını bizlerde arzu ediyoruz. Türkiye’de devletimizin sağladığı çok geniş imkanlar var. Tarım Bakanlığımızın, kalkınma ajanslarının, tarım kırsal destekleme kurumlarının çok sayıda destekler var. Bu desteklerden yararlanılması bu anlamda özellikle az gelişmiş ilçelerimizde çok önemli.'" açıklamasında bulundu.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven de, Afişin- Elbistan’ın Türkiye’nin en büyük dördünü ovasına ev sahipliği yaptığını ve bunun kendileri için büyük avantaj olduğunu söyledi.

Afşin Arı Evi ve Aromatik Yağlar Distilasyon Tesisinin bir kırsal kalkınma projesi olduğunu belirten Güven, “Projeyle birlikte kuzey mahallelerimizde yaşanan göçü durduracağımızı, tarım dışı bırakılan alanların yeniden tarıma kazandıracağımızı düşüyoruz, hayal ediyoruz. Arı evi aslında alternatif turizm anlamında bir çıktı iken tarımsal anlamda da bir çıktıya dönüştü. Özellikle standartlara uygun sertifikasyon süreci tamamlanmış bal ve bal ürünleri üreterek çiftçimize de destek olmak istedik. Biz bu projeyle birlikte köylümüzü ve çiftçimizi kalkındırmak istedik. Rabbime şükürler olsun çok cüzi imkanlarla başlamıştık bu gördüğünüz alan biz Türkiye’nin diye düşünüyorduk ama dünyanın tek parça en büyük lavanta alanıymış. 380 dönümlük bir alan. Bu alanda lavanta çeşitlerinin yanı sıra kekik, aromatik gül, adaçayı ve Türkiye’nin en büyük aromatik tarlası var. Bir taraftan lavantanın moruyla neşelenirken arıların vızıltılarıyla coşacakları güzel bir gün geçirecekleri bir alan oluştu." ifadelerine yer verdi.

AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Veli Böke ise hayata geçirilen projelerin güzel hizmetlere vesile olacağını düşündüğünü belirtti.

Törende katılımcılara, tıbbi aromatik bitkiler, arıların verimliliği, kaliteli bal üretimi ve arıcılık hakkında sunum gerçekleştirildi.

Törene, Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, siyasi parti temsilcileri, kamu ve kurum amirleri, çevre il ve ilçelerden gelen bal ve arı üreticileri birlik başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Editör: Haber Merkezi