Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert ve Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Kahramanmaraş'a konuşlandırılan patriot savunma sisteminin bulunduğu Gazi Kışlası'nda incelemelerde bulundu.
Adana'dan uçakla Kahramanmaraş'a gelen Milli Savunma Bakanı Yılmaz ve konuk savunma bakanlarını, Vali Şükrü Kocatepe, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Sıtkı Güvenç ve Yıldırım Ramazanoğlu karşıladı.
Heyet daha sonra patriot hava savunma sisteminin bulunduğu Gazi Kışlası'na geçti. Bakan Yılmaz burada tören mangasını selamladı. Her üç bakan daha sonra 5. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı Albay Kaan Kazaz'ı makamında ziyaret etti.
Bakanlar daha sonra Alman askeri birliğini ziyaret etti. Alman Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, mevkidaşlarını birlik önünde karşıladı. Daha sonra Patriot Sistemleri Alman Harekat Birliği Komutanı Marcus Ellermann konuk bakanlara brifing verdi. Bu arada Alman Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Kahramanmaraş'taki patriot hava savunma sisteminde görevli Türk kökenli Alman askerleri Astsubay Eda ve Astsubay Ramazan ile bir süre sohbet etti. Maiziere, Türk kökenli askerlerin Alman ordusu içerisindeki sayısının arttığını ve bundan da mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Konuk bakanlar brifingin ardından patriot hava savunma sisteminin konuşlandırıldığı alanda ortak basın açıklaması yaptı.
-"Amacımız halkın korunması"-
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Suriye'de yaşanan gelişmelere müteakip Türkiye'nin NATO'dan hava savunma sisteminin takviye edilmesi talep ettiğini hatırlattı. "Söz konusu talebimiz ittifak ülkeleri tarafından olumlu bulunarak ulusal hava savunma sistemimizin takviyesi kararlaştırılmıştır" diyen Yılmaz, şunları kaydetti:
"Müttefiklerimizden Hollanda, Almanya ve ABD 2'şer adet patriot sistemini sadece savunma amaçlı ülkemize konuşlandırma kararı almışlardı. Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş'taki sistem 15 Şubat tarihi itibarıyla operasyonel hale gelmiştir. Patriot sisteminin tamamı savunma amaçlı olup, NATO çerçevesine ülkemize konuşlandırılması halkımızın ve topraklarımızın olası bir saldırıya karşı korunması maksadıyla alınmış ihtiyati tedbir niteliğindedir. Amacımız halkımızın korunması ülkemizin ve ittifakın caydırıcılığının kararlılıkla gösterilmesidir."
Yılmaz, Suriye'de yaşanan çatışmaların bir an önce son bulmasını ve ülkede yeniden barışın tesis edilmesi temennisinde bulundu. Yılmaz, konuşmasının son bölümünde Hollanda ve Almanya Savunma Bakanlarına hitaben, "Sizin askerleriniz bizim misafirlerimizdir gözünüz arkada kalmasın" dedi.
Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere ise diğer müttefik ülkelerle birlikte Türkiye'ye savunmak amacıyla geldiklerini ifade ederek, "Şu ana kadar Suriye'den Türk topraklarına herhangi bir şey atılmadı. Daha önce sınırda yaşanan patlamadan dolayı Türk halkı zarar gördü. Suriye'den bir tehdit gelmemesi için buradayız. Tüm ittifak ülkeleri adına buradayız" diye konuştu.
Almanya ile Türkiye arasında "kalbi" bir ilişkinin bulunduğuna dikkati çeken Maiziere, "Burada bulunmamız tamamen NATO çerçevesinde oluşan bir harekattır. Yapılacak daha çok şey var. Birlikte çözümler bulunacaktır. Türk halkına teşekkürlerimi iletmek isterim" ifadelerini kullandı.
Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert de konuşmasında, "3 müttefik ülkenin bir arada çalışma ruhunu sergilediği çok önemli olaya şahitlik ediyoruz. Elbette ABD'nin de desteği var. Tüm NATO ülkeleri bu süreci desteklemektedir. Patriot bataryalarının Türkiye'de konuşlandırılması konusu Hollanda'da parlamentoda da tartışıldı ve oy birliği ile kabul edildi. Bu da birlikte çalışma arzusunun önemli göstergesidir" şeklinde konuştu.
-Patriot hava savunma sistemlerinin maliyeti-
Bir gazetecinin patriot hava savunma sisteminin maliyeti ile ilgili sorusu üzerine, Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "Genel olarak baktığımız zaman adil bir yük paylaşımı var. Burada altyapıyı hazırlamak bize sonraki masraflar katılımcı ülkelere aittir. Dolayısıyla adil eşit bir paylaşım olduğunu düşünüyorum. Rakam olarak 4 birimin birini biz karşılıyoruz. Ancak TL olarak bizim bir yıl içerisinde beklediğimiz rakam 15 milyon TL gibi rakam düşünüyoruz" dedi.
Aynı soruya Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert ise
"NATO'nun ilkesi söz konusu. Burada ev sahibi ülkeye düşen bir masraf var. Türkiye Cumhuriyeti bunu karşılamakta. Ama NATO prensipleri gereği katılımcı ülkeleri de maliyetleri kendileri karşılamakta. Hollanda için bu maliyet 40 milyon Avro tutarında" cevabını verdi.
Bir basın mensubunun "NATO'nun önümüzdeki günlerde Suriye'den gelecek tehdide karşı yeni bir güvenlik sistemi devreye sokması söz konusu olabilir mi ve şu andaki bulunduğumuz yerde güvenlik tehdit durumu nedir-" sorusuna ise Yılmaz,
"Şu anki riski düşük görüyorum. Risk var ancak risk seviyesi düşük seviyededir. İlave güvenlik gerekçesi olursa o da NATO tarafından alınır mı- Genel bir ilke vardır güvenlik parçalanamaz. Eğer güvenlik için gerekiyorsa ilave tedbirler alır. Şu anda buna ihtiyaç var mı- Şu anda ilave tedbir alınmasına ihtiyaç yoktur" karşılığını verdi.
Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere de tehdit durumunun düşük olduğuna dikkati çekerek, "Ama neden düşük olduğunu da tam olarak bilmiyorum. Caydırıcı önlemler aldığınız zaman bunun sonucunda elbette tehdit durumu da düşük olur. Biliyorsunuz daha önce üzücü kaza oldu. Türk uçağına yönelik saldırı oldu. Böyle bir durumun tekrarlanmasını hiç bir şekilde istememekteyiz. Caydırıcı önlem almaktayız. Bundan dolayı tehdit durumu düşüktür" ifadelerini kullandı.
Halep'te Scud füzeleri kullanılması ile ilgili soruya ise Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, "Kuşkusuz orada olup bitenleri yakından takip ediyoruz. Patriot bataryaları ile görev tanımımız savunma amaçlı. Türk halkını ve toprağını korumaktır. Teknik nedenlerle bakıldığında Suriye içerisindeki bu roketleri indirmemiz vurmamız mümkün olmayacaktır" dedi.
Basın açıklamasının ardından konuk bakanlar ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, uçakla Adana'ya gitti.
-Ziyaretten notlar-
Savunma bakanlarının Kahramanmaraş ziyaretini yerli ve yabancı 50'nin üzerinde basın mensubu takip etti. Özellikle Alman gazete ve televizyonları ziyarete ilgi gösterdi.
Basın açıklaması sırasında Alman Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, yağmurlu hava nedeniyle mevkidaşı Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert'e üzerindeki montunu verdi. Daha sonra açıklamanın yapıldığı alana askeri montlar getirilmesi üzerine, Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert bu montlardan birini giydi ve üzerindeki montu Almanya Savunma bakanı Maiziere kendisi giydirdi.
Hollanda Savunma Bakanı Hennis-Plasschaer sempatik tavırlarıyla basının ilgi odağı oldu.
Ziyaret kapsamında 3 bakan, Gazi Kışlası'nda öğle yemeği yedi. Ziyaret dolayısıyla Gazi Kışlası etrafından geniş güvenlik önlemi alındı.
Ziyarete 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş de eşlik etti.
Editör: Haber Merkezi