Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdür Halil Alış, “Özel sektörü öcü gibi görmemek lazım. İsterse özelleştirme olsun burada kimsenin iş kaybı olmaz, özel sektör bazen kamudan daha iyi paralar verir, daha iyi değerlendirir” dedi.
EÜAŞ Yönetim Kurulu Toplantısı’na katılmak üzere bölgeye gelen ve AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Alış, özel sektör eliyle enerji yatırımlarının yapıldığını ve bazı tesislerin de özelleştirildiğini söyledi.
Son 10 yılda özel sektörün enerjiye harcadığı para sayesinde devletin bu yükten kurtulduğunu ve bu kaynakla yolların, hastanelerin ve altyapının yapıldığına vurgu yapan Genel Müdür Alış, özel sektör yatırımlarının önemine değindi.
Konuşmasının ardından, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile AEL İşletme Müdürlüğü’nün özelleştirilip, özelleştirilmeyeceği yönündeki bir soruyu cevaplandıran Alış, şu ifadeleri kullandı:
“20 bin MW için özel sektörün ödediği para 40 milyar dolar, şimdi bu 40 milyar doları eğer özel sektör üstlenmeseydi, devlet üstlenecekti. Devletimiz bu parayı vermeyerek yolları yaptı, hastaneleri ve altyapıyı yaptı. Devletimiz 40 milyar doları enerjiye yatırıyor olsaydı şuanda altyapıyı bu kadar geliştiremezdi. Burada özel sektöre teşekkür ediyoruz. Sonuçta özel sektörde bu ülkenin bağrından çıkan insanlarımız. Ben bu meseleye şöyle bakıyorum ve arkadaşlarıma da söylüyorum; ihaleyi yapana kadar özel sektör kendi menfaatini düşünür ama ihale yapılıp sözleşme imzaladıktan sonra o iş bizim işimizdir, devletimizin veyahut kamunun işidir. Onun için özel sektörü öcü gibi görmemek lazım. İsterse özelleştirme olsun burada kimsenin iş kaybı olmaz, özel sektör bazen kamudan daha iyi paralar verir, daha iyi değerlendirir. Özelleştirme olması hailinde de kamunun elinden çıkacak bütün işçiler bizim işçilerimizdir, onları istedikleri her yerde istihdam etmeye hazırız. Bu nedenle olaya benim anlattığım yönden bakın, yani son 10 yılda özel sektörün enerji sektörüne harcadığı para ile devletimizin bu paradan kurtulduğunu ve bu kaynakla yolları yaptığını, hastaneleri ve altyapıyı yaptığını düşünün.”
Editör: Haber Merkezi