Adıyaman ve Kahramanmaraş illerini kapsayan dağıtım bölgesinde elektrik enerjisinin dağıtım faaliyetlerini yürüten AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış AŞ, hizmet kalitesi ve verimliliğini artırmak için müşterilerinin elektrik kullanımını analiz edecek Analitik Karlılık Projesi'ni hayata geçirdi.

AKEDAŞ Genel Müdürü Medine Tanış, "Artık müşterilerimizi elektrik kullanımlarına göre segmente edebildiğimiz için müşterimize daha kaliteli hizmet vermenin yanı sıra ihtiyaçlarını analiz ederek onlara en uygun tarifeyi sunma imkanına da sahip olacağız. Uygulama ayrıca kaçak elektrikle mücadeleye de güç katacak" dedi.

Faaliyetlerine 2011 yılında başlayan ve bugün Adıyaman ile Kahramanmaraş'ta 650 bine yakın tüketiciye, Türkiye genelinde ise 25 binden fazla serbest tüketiciye elektrik satışı gerçekleştiren AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş., sektöründe öncülük yaparak hayata geçirdiği 'Analitik Karlılık Projesi' ile hem müşterileri, hem kendi için çok daha avantajlı ve verimli hizmet sunma imkanına kavuşuyor.

Her müşteri ayrı ayrı analiz ediliyor

AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü Medine Tanış, AIMS Analitik Bilgi Yönetim Çözümleri ile iş birliği yaparak hayata geçirdikleri proje hakkında şu bilgileri verdi:

"Temel hedefimiz 650 bine yakın müşterimizin her birinin oluşturduğu katma değeri ayrı ayrı analiz edebilerek gerektiğinde kârlılığı artırabilmek adına atılması gereken adımları hızlıca ortaya çıkarmak ve onlara en uygun tarifeyi sunabilmekti. Bu kapsamda önceliğimiz, müşterilerimizi tanımak, müşterilerimize özel aksiyon planları ve müşteri yönetim stratejileri geliştirebilmek ve müşteri detayında kısa, orta ve uzun vadeli dinamik talep modelleri yapısını oluşturabilmekti. Proje kapsamında ilk adım, müşterilerin kurumumuz açısından ne kadar kârlı olduklarının belirlenmesiydi. Kârlılık projesi sonrası müşteriyi tanımaya yönelik değer, davranış, risk, bağlılık gibi boyutlar dikkate alınarak, gerçekleştirilecek segmentasyon çalışmaları planlandı. Segment bazlı kurulacak talep tahmin modelleri ile farklı müşteri karakteristiklerini yönetebilen dinamik talep tahmin altyapısı kurgulandı. Ardından yazılım, kurulum ve entegrasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Öncelikli iş hedefleri belirlendi ve bunlara yönelik veri modeli tasarımları yapılarak veri hazırlık çalışmalarına başlandı. "

Tek bir çözüm, proje maliyetinin yüzde 70'ini karşıladı

Tanış, proje ile kurum bünyesinde veri kalitesinin iyileştirildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Analitik modelleme süreci otomasyon altyapısına entegre edilerek tek tuşla çalışacak hale getirildi. Oluşturulan altyapı, iş hedefine uygun olarak belirlenen modelleme yaklaşımlarıyla müşteri bazlı karlılığı en detay kırılımda hesaplayabiliyor. Proje öncesinde müşteri karlılığını bilmeden satış ve fiyatlama süreçlerini yönetmeye çalışıyorken, proje sonrasında tüm karlılık sürecimiz sistematik hale getirildi. Müşterinin gerçek karlılığını neredeyse tüm gün alan çalışmalarla hesaplarken artık bu işlemi dakikalar seviyesinde yapabilir hale geldik.

Proje sayesinde yatırım süreci tamamlanmadan geri dönüşüm başladı. Örneğin, veri incelemesi sürecinde tespit edilen bir iş problemi detaylandırıldı, bu iş analizinden elde edilen bilgiler ışığında önemli maddi kayba neden olan sorun engellendi. Bu sayede IBM SPSS yazılımlarına yapılan yatırım büyüklüğünün yaklaşık yüzde 70'i kadarlık bir geri dönüş, daha proje uygulamaya başlanmadan gerçekleştirildi."

Müşterilere daha avantajlı tarife sunulacak

Tanış, uygulamanın müşteriler için daha avantajlı tarife ve daha kaliteli hizmet anlamına geldiğini belirterek şunları ifade etti:

"Projenin tamamlanmasıyla birlikte 2017'den itibaren müşterilerimizin tüketim davranışlarını izleyerek onlara yeni tarife önerileri sunabileceğiz. Onları daha yakından tanıyıp özel hizmetler sunabilir hale geleceğiz. Ulusal tarifeden enerji alan müşterilerimiz için tek ya da 3 zamanlı tarifeden hangisinin daha uygun olduğunu analiz edeceğiz. Serbest tüketici müşterilerimize de fiyat avantajının yanı sıra müşteri memnuniyetini artıracak fırsatlar sunacağız.

Ayrıca bu sistem sayesinde, müşteri faturalarındaki tüketim gelişimlerini inceleyebiliyoruz ve kaçak elektrik şüphelerinin takibi konusunda da görev bölgesindeki dağıtım şirketini bilgilendirebiliyoruz. Tüm bunlar bize kaçak elektrik tüketimi ile mücadelede artı değer yaratma vedağıtım şirketlerine bu katkıyı kazandırma imkanı vermiş oluyor.”
Editör: Haber Merkezi